Klasyczny
sernik o wyrazistej migdałowej nucie z dodatkiem chrupiących płatków migdałów, z wyczuwalnym likierem Amaretto,
polany delikatną polewą z białej czekolady zawsze świetnie smakuje i szybko
znika z stołu.
Składniki:
Spód:
200g pełnoziarnistych herbatników
60g masła extra
Masa serowa:
1kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
5 jajek
9 ml olejku migdałowego
80 ml likieru Amaretto
4 łyżki budyniu śmietankowego
120g płatków migdałowych
Polewa:
150g białej czekolady
2 łyżki masła
5 łyżek śmietany 30%
30g płatków migdałowych
Wykonanie:
1. Spód: herbatniki zmiksować blenderem do postaci bułki
tartej, dodać masło w temperaturze pokojowej, całość dokładnie wymieszać i
wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożony papierem do pieczenia.
Wstawić do lodówki na około 30 minut.
2. Masa serowa: Ser rozetrzeć mikserem, wlać mleko skondensowane i miksować aby składniki się połączyły. Następnie cały
czas miksując dodawać stopniowo po jednym jajku i miksować aby masa serowa stała
się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać olejek migdałowy,
likier, budyń i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe, całość dokładnie
wymieszać szpatułką.
3. Na wcześniej przygotowany i
schłodzony spód wlać masę serową. Sernik wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-65
minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
4. Polewa: czekoladę połamać
na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w
kąpieli wodnej aż do uzyskania
konsystencji polewy.
5. Wystudzony sernik polać polewą czekoladową,
udekorować prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i schłodzić w
lodówce najlepiej całą noc.
Cudo :)
OdpowiedzUsuńPyszności;*
OdpowiedzUsuń