Delikatna
ryba zapiekana w aromatycznych pomidorach pachnących czosnkiem, cebulką w
połączeniu z czarnym ryżem i zawierającą największą ilość błonnika pośród
wszystkich kasz - kaszą bulgur to świetny pomysł na smaczny, sycący i pełnowartościowy obiad.
Składniki:
800g
fileta z miruny
1
szklanka czarnego ryżu
1
szklanka kaszy bulgur
2
puszki pomidorów w kawałkach
2
cebule
4
ząbki czosnku
1/2
szklanki bulionu drobiowego
sok
z cytryny
1
łyżka oliwy
natka
z pietruszki
masło
do wysmarowania formy
pieprz
sól
Wykonanie:
1.
Kaszę i ryż ugotować al dente w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie.
2.
Mirunę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
3.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory, kaszę,
ryż, bulion i gotować na wolnym ogniu przez około 8 minut. Następnie doprawić do
smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
4.
Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 cm x 30 cm wysmarować masłem, wyłożyć
połowę sosu z kaszą i ryżem, ułożyć połowę filetów z miruny. Następnie wyłożyć
resztę sosu z kaszą i ryżem oraz na wierzchu ułożyć resztę kawałków ryby.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Podawać posypaną natką z pietruszki.
Taki obiadek to ja bardzo chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuń