sobota, 17 listopada 2018

Ciasto Kubanka


Świetne ciasto z mokrym kawowym biszkoptem z nutą migdałowego likieru, aksamitną, mocno czekoladową, słodką masą, która idealnie współgra z orzeźwiającym dżemem z czarnej porzeczki i puszystą masą śmietanową to znakomity deser do małej czarnej z najbliższymi.

Składniki:

Biszkopt :
3 jajka
70g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
60g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli
olej do wysmarowania formy

Poncz:
80ml wrzątku
2 łyżki kawy espresso
50ml amaretto

Masa czekoladowa:
500ml mleka
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
200g masła
5 łyżek kremu czekoladowego

Masa śmietanowa:
500ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fix

Dodatkowo:
21 sztuk herbatników kakaowych
21 herbatników maślanych
260g dżemu z czarnej porzeczki
posypka płatki czekoladowe
kakao

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.  Następnie pozostawić do wystudzenia.

2. Poncz:
Kawę espresso zalać wrzątkiem, następnie wystudzić, dodać amaretto i dokładnie wymieszać.

3. Masa czekoladowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć, stopniowo dodając wcześniej ugotowany budyń, krem czekoladowy i cały czas miksować aż do momentu uzyskania jednolitego kremu.

4. Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami, dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie sztywna.

5. Składanie ciasta:
Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, posmarować kremem czekoladowym, ułożyć warstwę jasnych herbatników, posmarować dżemem porzeczkowym, ułożyć warstwę ciemnych herbatników, wyłożyć masę śmietanową, posypać czekoladową posypką i kakao, wstawić do lodówki.




1 komentarz: