Szybkie
w przygotowaniu, chrupiące ciasteczka w cętki to nie tylko fajny pomysł na
odrobinę słodkości dla najmłodszych, ale również smakowity słodki kąsek do kawy
dla dorosłych.
Składniki:
260g
mąki pszennej
130g
masła
135g
cukru
1
jajko
3
łyżeczki kakao
szczypta
soli
olej
Wykonanie:
1.
Masło z cukrem i jajkiem utrzeć na puszystą masę, przełożyć na stolnicę, dodać
mąkę i zagnieść rękoma na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe
części, jedną odłożyć na bok, a drugą podzielić jeszcze raz na dwie części. Do jednej części ciasta dodać 1 łyżeczkę kakao,
dokładnie wyrobić aż ciasto będzie jednolite, a do drugiej części ciasta dodać
2 łyżeczki kakao i również wyrobić na jednolite ciasto.
2.
Każdą z części ciasta podzielić na 6 części, jasne ciasto wstawić do lodówki.
Ciemnobrązowe ciasto zrolować w 6 wałków o długości do 23 cm, a jasnobrązowe ciasto również zrolować
w 6 wałków o długości do 23 cm, a następnie każde rozwałkować wałkiem na kształt
prostokąta, ułożyć na każdym ciemnobrązowy wałek i owinąć jasnobrązowym
ciastem. Jasne ciasto zrolować w 6 wałków o długości do 23 cm, każde rozwałkować
wałkiem na kształt prostokąta, ułożyć wcześniej przygotowany brązowy wałek i
owinąć jasnym ciastem.
3. Wałki ułożyć jeden na drugim tworząc 2 rzędy po 3 rulony, delikatnie
docisnąć aby ciasto się zlepiło i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie
kroić w plasterki o grubości do 1 cm i lekko spłaszczyć rękoma. Ciasteczka
ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym
do 175 stopni przez około 20-25 minut.
wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńjakie urocze:)
OdpowiedzUsuń