sobota, 24 listopada 2018

Ciasteczka lamparty


Szybkie w przygotowaniu, chrupiące ciasteczka w cętki to nie tylko fajny pomysł na odrobinę słodkości dla najmłodszych, ale również smakowity słodki kąsek do kawy dla dorosłych.

Składniki:

260g mąki pszennej
130g masła
135g cukru
1 jajko
3 łyżeczki kakao
szczypta soli
olej

Wykonanie:

1. Masło z cukrem i jajkiem utrzeć na puszystą masę, przełożyć na stolnicę, dodać mąkę i zagnieść rękoma na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, jedną odłożyć na bok, a drugą podzielić jeszcze raz na dwie części.  Do jednej części ciasta dodać 1 łyżeczkę kakao, dokładnie wyrobić aż ciasto będzie jednolite, a do drugiej części ciasta dodać 2 łyżeczki kakao i również wyrobić na jednolite ciasto.

2. Każdą z części ciasta podzielić na 6 części, jasne ciasto wstawić do lodówki. Ciemnobrązowe ciasto zrolować w 6 wałków o długości do  23 cm, a jasnobrązowe ciasto również zrolować w 6 wałków o długości do 23 cm, a następnie każde rozwałkować wałkiem na kształt prostokąta, ułożyć na każdym ciemnobrązowy wałek i owinąć jasnobrązowym ciastem. Jasne ciasto zrolować w 6 wałków o długości do 23 cm, każde rozwałkować wałkiem na kształt prostokąta, ułożyć wcześniej przygotowany brązowy wałek i owinąć jasnym ciastem.

3. Wałki ułożyć jeden na drugim tworząc 2 rzędy po 3 rulony, delikatnie docisnąć aby ciasto się zlepiło i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie kroić w plasterki o grubości do 1 cm i lekko spłaszczyć rękoma. Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20-25 minut.






2 komentarze: