Pachnący
owocową nutą, miękki i soczysty kurczak z wyśmienitą chrupiącą skórką, pieczony
z dodatkiem warzyw i ryżu z aromatyczną mieszanką przypraw curry to świetna
propozycja na rodzinny niedzielny obiad.
Składniki:
1,7kg
kurczaka
250ml
piwa o smaku rabarbaru
olej
do wysmarowania naczynia
Marynata:
2
ząbki czosnku
4
łyżek oleju rzepakowego
1
łyżeczki ostrej papryki
2
łyżeczki przyprawy do kurczaka
2
łyżeczki curry
2
łyżeczki suszonego lubczyku
sól
pieprz
Farsz:
450g
warzyw na patelnie
1
czerwona papryka
2
cebule
3
ząbki czosnku
3
łyżeczki curry
1
łyżka miodu
1/2
szklanki bulionu drobiowego
100g
kolorowego ryżu (czerwony, ciemnobrązowy, dziki)
sól
pieprz
olej
rzepakowy
Wykonanie:
1. Marynata:
wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.
2. Kurczaka umyć
i osuszyć, usunąć kość korpusu, oprószyć solą, pieprzem i natrzeć wcześniej
przygotowaną marynatą, odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
3. Farsz: ryż
ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku z 2 łyżeczkami curry. Cebulę i
czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać warzywa na patelnię oraz
oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Podlać bulionem i dusić aż warzywa
będą miękkie a płyn odparuje. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem, curry,
miodem, dodać ugotowany ryż i całość dokładnie wymieszać.
4. Kurczaka napełnić farszem, dokładnie zaszyć i
związać nogi. Gotowego kurczaka przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego
olejem naczynia żaroodpornego i podlać piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni i piec przez około 90-100 minut.
fajnie wygląda
OdpowiedzUsuń