sobota, 24 listopada 2018

Kurczak curry nadziany warzywami i kolorowym ryżem


Pachnący owocową nutą, miękki i soczysty kurczak z wyśmienitą chrupiącą skórką, pieczony z dodatkiem warzyw i ryżu z aromatyczną mieszanką przypraw curry to świetna propozycja na rodzinny niedzielny obiad.

Składniki:

1,7kg kurczaka
250ml piwa o smaku rabarbaru
olej do wysmarowania naczynia

Marynata:
2 ząbki czosnku
4 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki suszonego lubczyku
sól
pieprz

Farsz:
450g warzyw na patelnie
1 czerwona papryka
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki curry
1 łyżka miodu
1/2 szklanki bulionu drobiowego
100g kolorowego ryżu (czerwony, ciemnobrązowy, dziki)
sól
pieprz
olej rzepakowy

Wykonanie:

1. Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.

2. Kurczaka umyć i osuszyć, usunąć kość korpusu, oprószyć solą, pieprzem i natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą, odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

3. Farsz: ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku z 2 łyżeczkami curry. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać warzywa na patelnię oraz oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Podlać bulionem i dusić aż warzywa będą miękkie a płyn odparuje. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem, curry, miodem, dodać ugotowany ryż i całość dokładnie wymieszać.

4. Kurczaka napełnić farszem, dokładnie zaszyć i związać nogi. Gotowego kurczaka przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i podlać piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 90-100 minut.






1 komentarz: