Pierniki
z kolorowymi szkiełkami z cukierkowych landrynek będą idealną ozdobą każdej
choinki. Pachnące piernikiem, chrupiące ciasteczka wzbogacone słodkim witrażem
to świetna propozycja świątecznych ciasteczek oraz znakomita mała niespodzianka
dla bliskich.
Składniki:
300g
mąki pszennej
50g cukru pudru
1
łyżeczka sody oczyszczonej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4
łyżeczki przyprawy do piernika
3
łyżeczki kakao
1
jajko
90g
masła
4
łyżki płynnego miodu
220g
kolorowych cukierków landrynek
olej
do wysmarowania formy
Lukier:
1
białko
11-14 łyżek
cukru pudru w zależności od wielkości jajka
Wykonanie:
1.
Mąkę, cukier puder, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać
przyprawę do piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych
składników dodać jajko, roztopione masło i miód. Całość dokładnie wymieszać
mikserem, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma do gładkiego
ciasta.
2.
Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm, podsypać mąką i wykroić foremkami kształty gwiazdki. W każdym
pierniczku gwiazdki wykroić mniejszą foremką gwiazdy otwór (taki aby później
móc włożyć tam cukierka).
3.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do
pieczenia.
4.
Każdy cukierek przekroić na 4 części. Pokrojone landrynki umieścić w
gwiazdkowych, piernikowych otworach ciasteczek.
5.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, a następnie
pozostawić do całkowitego wystudzenia.
6.
Lukier:
Do
miski dodać białko i 12 łyżek cukru pudru, ubijać na najwyższych obrotach
miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i
ubijać aż do uzyskania odpowiedniej gęstości). Gotowym lukrem udekorować pierniczki.
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki… Mmm… Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzącym czasie…
Świąteczne potrawy to ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Chcemy, abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku. Może Wam w tym pomóc Espumisan Max – wyrób medyczny, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej.
Espumisan Max to wyrób medyczny CE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz