czwartek, 22 listopada 2018

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, bukietem warzyw i nutą czosnku


Bardzo pożywna, aromatyczna zapiekanka na bazie makaronu, soczystego, pachnącego curry kurczaka i bukietu wiosennych warzyw, z wyraźnym akcentem sosu czosnkowego to świetna propozycja na błyskawiczny, łatwy w przygotowaniu, pełnowartościowy obiad.

Składniki:

200g makaronu mini rurki 5 warzyw
700g fileta z kurczaka
500g brokuł
450g mrożonych warzyw na patelnię
200 żółtego sera
3 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
garść posiekanego tymianku
olej
sól
pieprz

Sos:
200g śmietany 30%
2 jajka
4 ząbki czosnku
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

2. Fileta pokroić w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, kurkumą, przyprawą curry i świeżym tymiankiem. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości oleju.

3. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

4. Warzywa ugotować al dente na parze lub niewielkiej ilości wody.

5. Sos:
Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

6. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwami: makaron, kurczak, warzywa, brokuł i polać sosem czosnkowym. Na końcu całość posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz