Bardzo
pożywna, aromatyczna zapiekanka na bazie makaronu, soczystego, pachnącego curry
kurczaka i bukietu wiosennych warzyw, z wyraźnym akcentem sosu czosnkowego to
świetna propozycja na błyskawiczny, łatwy w przygotowaniu, pełnowartościowy
obiad.
Składniki:
200g
makaronu mini rurki 5 warzyw
700g
fileta z kurczaka
500g
brokuł
450g
mrożonych warzyw na patelnię
200
żółtego sera
3
łyżeczki curry
1
łyżeczka kurkumy
garść
posiekanego tymianku
olej
sól
pieprz
Sos:
200g
śmietany 30%
2
jajka
4
ząbki czosnku
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
2.
Fileta pokroić w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, kurkumą, przyprawą curry
i świeżym tymiankiem. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na
niewielkiej ilości oleju.
3.
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
4.
Warzywa ugotować al dente na parze lub niewielkiej ilości wody.
5.
Sos:
Jajka
wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić
solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
6. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwami: makaron, kurczak,
warzywa, brokuł i polać sosem czosnkowym. Na końcu całość posypać startym
żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz