wtorek, 20 listopada 2018

Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy


Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą pomarańczy, słodkiej suszonej żurawiny i winnego bukietu to świetny pomysł na wykwintny świąteczny obiad.

Składniki:

1 kaczka (2,5kg)
2 pomarańcze
50g żurawiny
2 łyżki masło
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
sól
pieprz

Zalewa:
500ml wina cherry półsłodkiego
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 pomarańcze

Wykonanie:

1. Zalewa:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekać. Pomarańcze sparzyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlać wino, dodać sól, pieprz, papryki, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę, czosnek i pomarańcze z lekko wyciśniętym sokiem. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia soli. Następnie włożyć kaczkę piersiami do dołu tak aby cała była zanurzona w zalewie. Wstawić do lodówki na około 24 godziny.

2. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować (pozbawić błonek).

3. Kaczkę wyjąć z zalewy, natrzeć masłem, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Do środka kaczki włożyć wyfiletowane pomarańcze, żurawinę i pomarańcze z zalewy, dokładnie spiąć wykałaczkami i przełożyć do rękawa piersiami do góry.

4. Gotową kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 2,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia przeciąć folię, odkryć kaczkę i piec aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.



Świąteczne potrawy to ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Chcemy, abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku. Może Wam w tym pomóc Espumisan Max – wyrób medyczny, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej.



Espumisan Max to wyrób medyczny CE






Espumisan® MAX wysoce skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności, spowodowane wzmożonym gromadzeniem się gazów w przewodzie pokarmowym np. u pacjentów przewlekle chorych czy unieruchomionych po operacji.

Espumisan® MAX to środek medyczny w postaci kapsułek, zawierający większą dawkę substancji czynnej – 140 mg symetykonu.
  • Wysoka skuteczność

    • Jedna kapsułka o dawce 140 mg symetykonu skutecznie rozbija i rozprasza gazy nagromadzone w przewodzie pokarmowym, zmniejszając uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej.
  • Bardzo dobra tolerancja

    • Espumisan® MAX zawiera symetykon, który wykazuje wyłącznie działanie powierzchniowe i nie wchodzi w jakiekolwiek reakcje chemiczne, dlatego może być stosowany z innymi lekami.
    • Espumisan® MAX zawiera substancję chemicznie obojętną, dlatego można go stosować bez żadnych ograniczeń zdrowotnych i wiekowych.
    • Espumisan® MAX nie zawiera cukru i może być stosowany przez osoby chore na cukrzycę.
  • Komfort dawkowania

    • Wystarczy 1 kapsułka w trakcie posiłku.*




1 komentarz: