niedziela, 18 listopada 2018

Maślane rogaliki z konfiturą pomarańczową


Pozbawione konserwantów i polepszaczy słodkie rogaliki z orzeźwiającą konfiturą z dojrzewających w słońcu pomarańczy, posypane cukrem pudrem to świetna propozycja tradycyjnego, domowego wypieku, który idealnie sprawdzi się do małej czarnej lub w roli śniadania na słodko.

Składniki:

Ciasto:
650g mąki pszennej
3 jajka
60g świeżych drożdży
250ml mleka
100g masła
130g cukru
szczypta soli

Dodatkowo:
400g konfitury z pomarańczy
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy
1 jajko rozkłócone do posmarowania

Wykonanie:

1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić aż do wyrośnięcia.

2. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części, każdą z części rozwałkować na kształt koła i pokroić na 12 trójkątów.  Następnie na każdy trójkąt położyć porcję konfitury pomarańczowej i zwinąć dość ciasno w rogaliki.

3. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

4. Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 10 - 15 minut.

5. Przed podaniem rogaliki posypać cukrem pudrem.





1 komentarz: