Pozbawione
konserwantów i polepszaczy słodkie rogaliki z orzeźwiającą konfiturą z dojrzewających
w słońcu pomarańczy, posypane cukrem pudrem to świetna propozycja tradycyjnego,
domowego wypieku, który idealnie sprawdzi się do małej czarnej lub w roli
śniadania na słodko.
Składniki:
Ciasto:
650g
mąki pszennej
3
jajka
60g
świeżych drożdży
250ml
mleka
100g
masła
130g
cukru
szczypta
soli
Dodatkowo:
400g
konfitury z pomarańczy
cukier
puder do posypania
masło
do wysmarowania formy
1
jajko rozkłócone do posmarowania
Wykonanie:
1.
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był
dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn
drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli, wyrobić
na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe
miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić aż do wyrośnięcia.
2.
Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części, każdą z części rozwałkować na
kształt koła i pokroić na 12 trójkątów.
Następnie na każdy trójkąt położyć porcję konfitury pomarańczowej i
zwinąć dość ciasno w rogaliki.
3. Gotowe rogaliki przełożyć
na blaszkę wysmarowaną olejem, pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
4.
Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 10 - 15 minut.
5. Przed podaniem rogaliki posypać cukrem pudrem.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuń