czwartek, 25 października 2018

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem i warzywami


Wyrazista w smaku, ziemniaczana zapiekanka z soczystym kurczakiem w towarzystwie świeżych polskich warzyw, delikatnego sera, aromatycznego boczku i podlana pachnącym winem to świetna propozycja sycącego, pełnowartościowego obiadu.

Składniki:

700g fileta z kurczaka
6sztuk  młodych ziemniaków
1 cebula
3 marchewki
1 por
250ml białego wina półwytrawnego
120g wędzonego boczku w plastrach
280g mozzarella
przyprawa do kurczaka
oregano
pieprz
sól
olej

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i oregano. Odstawić na 20 minut.

2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry.

3. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a por pokroić w piórka.

4. Cebulę drobno posiekać podsmażyć na oleju, dodać filet z kurczaka i smażyć kilka minut. Następnie dodać startą marchew, por i wlać wino. Całość chwilkę dusić, aż płyn znacznie odparuje i doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć plastrami wędzonego boczku, ułożyć jedną warstwę ziemniaków, wyłożyć wcześniej podsmażone warzywa z kurczakiem, przykryć koleją warstwą ziemniaków i na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli. Całość oprószyć solą, pieprzem i oregano.

6. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i piec około 60-65 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz