Wyrazista
w smaku, ziemniaczana zapiekanka z soczystym kurczakiem w towarzystwie świeżych
polskich warzyw, delikatnego sera, aromatycznego boczku i podlana pachnącym
winem to świetna propozycja sycącego, pełnowartościowego obiadu.
Składniki:
700g
fileta z kurczaka
6sztuk młodych ziemniaków
1
cebula
3
marchewki
1
por
250ml
białego wina półwytrawnego
120g
wędzonego boczku w plastrach
280g
mozzarella
przyprawa
do kurczaka
oregano
pieprz
sól
olej
Wykonanie:
1.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka
i oregano. Odstawić na 20 minut.
2.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry.
3.
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a por pokroić w
piórka.
4.
Cebulę drobno posiekać podsmażyć na oleju, dodać filet z kurczaka i smażyć
kilka minut. Następnie dodać startą marchew, por i wlać wino. Całość chwilkę
dusić, aż płyn znacznie odparuje i doprawić do smaku solą i pieprzem.
5.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć plastrami wędzonego boczku,
ułożyć jedną warstwę ziemniaków, wyłożyć wcześniej podsmażone warzywa z
kurczakiem, przykryć koleją warstwą ziemniaków i na wierzchu ułożyć kawałki
mozzarelli. Całość oprószyć solą, pieprzem i oregano.
6. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-65 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz