Pieczone
chrupiące ciasteczka ze świeżymi jabłkami, posypane pachnącym cynamonem to moja
propozycja dla fanów słodkości z królem polskich owoców.
Składniki:
260g
mąki pszennej
120g
masła extra
60g
cukru
2
łyżeczki cukru wanilinowego
1
całe jajko
1
żółtko
2
łyżki śmietany 18%
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4
jabłka
1
jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
olej
do wysmarowania formy
Cukier
cynamonowy:
2
łyżeczki cynamonu
5
łyżek cukru
Wykonanie:
1.
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki o grubości 5-7 mm.
2.
Cukier cynamonowy:
Cukier
wymieszać z cynamonem.
3.
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukry, jajko, żółtko,
śmietanę i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na
jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok.
3 mm i wykrawać kółka o średnicy 9 cm. Na każde kółko położyć, kawałek jabłka,
złożyć na pół. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej
papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać
cukrem cynamonowym.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.
Wygląda ciekawie, może sam spróbuje :D.
OdpowiedzUsuńIdealne do podjadania przy jesiennej kawce :)
OdpowiedzUsuńIle sztuk z porcji wychodzi?
OdpowiedzUsuń