sobota, 27 października 2018

Półksiężyce z jabłkiem i nutą cynamonu


Pieczone chrupiące ciasteczka ze świeżymi jabłkami, posypane pachnącym cynamonem to moja propozycja dla fanów słodkości z królem polskich owoców.

Składniki:

260g mąki pszennej
120g masła extra
60g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 całe jajko
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jabłka
1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
olej do wysmarowania formy

Cukier cynamonowy:
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru

Wykonanie:

1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki  o grubości 5-7 mm.

2. Cukier cynamonowy:
Cukier wymieszać z cynamonem.

3. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukry, jajko, żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać kółka o średnicy 9 cm. Na każde kółko położyć, kawałek jabłka, złożyć na pół. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.




3 komentarze: