Szybka
w przygotowaniu, kolorowa sałatka na bazie bogatej w żelazo, cynk i
zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, soczystych owoców, i
chrupiącego słonecznika to świetny pomysł na pełnowartościowy, letni obiad.
Składniki:
600g
wątróbki drobiowej
125g
roszponki
4
kiwi
1
pomarańcz
1
granat
30g
pestek słonecznika
4
łyżki mąki pszennej
4
łyżeczki przyprawy do kurczaka
olej
sól
i pieprz
Dressing:
4
łyżki oliwy z oliwek
1
łyżka miodu
3
łyżki soku z cytryny
2
łyżki wody
sól
świeżo
zmielony pieprz
Wykonanie:
1.
Roszponkę umyć i osuszyć, a granat przekroić na pół i wyłuskać ziarenka.
2.
Kiwi obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części, a pomarańcz obrać ze skóry i
wyfiletować.
3.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
4.
Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, obtoczyć w mące
wymieszanej z przyprawą do kurczaka i usmażyć na rozgrzanym oleju.
5.
Dressing:
Składniki
sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby
się przegryzły.
6. Na talerzu ułożyć roszponkę, wątróbkę drobiową, kiwi, pomarańcz,
posypać słonecznikiem, pestkami granatu, wymieszać i polać dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz