poniedziałek, 22 października 2018

Sałatka z wątróbką drobiową, soczystymi owocami i chrupiącym słonecznikiem


Szybka w przygotowaniu, kolorowa sałatka na bazie bogatej w żelazo, cynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, soczystych owoców, i chrupiącego słonecznika to świetny pomysł na pełnowartościowy, letni obiad.

Składniki:

600g wątróbki drobiowej
125g roszponki
4 kiwi
1 pomarańcz
1 granat
30g pestek słonecznika
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
olej
sól i pieprz

Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Roszponkę umyć i osuszyć, a granat przekroić na pół i wyłuskać ziarenka.

2. Kiwi obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części, a pomarańcz obrać ze skóry i wyfiletować.

3. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

4. Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawą do kurczaka i usmażyć na rozgrzanym oleju.

5. Dressing:
Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby się przegryzły.

6. Na talerzu ułożyć roszponkę, wątróbkę drobiową, kiwi, pomarańcz, posypać słonecznikiem, pestkami granatu, wymieszać i polać dressingiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz