sobota, 20 października 2018

Wytrawne galette z kurkami i serem pleśniowym


Słodko - słona tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą kurek ułożonych na warstwie aromatycznego sera z dodatkiem czosnku to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy obiad.

Składniki:

Ciasto:
125g masła extra
260g mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2  łyżeczka cukru pudru
1/2  łyżeczka soli

Dodatkowo:
200g świeżych kurek
120g sera camembert
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
sól
pieprz
3 łyżki natki z pietruszki
jajko do posmarowania brzegów
2 łyżki sezamu do posypania brzegów tarty
oliwa do wysmarowania blachy

Wykonanie:

1. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

2. Kurki oczyścić, umyć i osuszyć. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać kurki, posolić i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut aż będą miękkie. Camembert pokroić na mniejsze kawałki, a jajko roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku.

3. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i  wyłożoną papierem do pieczenia,  rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35 cm. Środek ciasta wyłożyć kawałkami sera, wyłożyć przesmażone kurki, pozostawiając przy brzegu około 3-4 cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, masę jajeczną ze śmietaną wylać na kurki i camembert. Brzegi tarty posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40-45 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz