Słodko - słona tarta o nieregularnych chrupiących
brzegach, z cienką warstwą kurek ułożonych na warstwie aromatycznego sera z
dodatkiem czosnku to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy obiad.
Składniki:
Ciasto:
125g masła extra
260g mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2
łyżeczka cukru pudru
1/2
łyżeczka soli
Dodatkowo:
200g świeżych kurek
120g sera camembert
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
sól
pieprz
3 łyżki natki z pietruszki
jajko do posmarowania brzegów
2 łyżki sezamu do posypania brzegów tarty
oliwa do wysmarowania blachy
Wykonanie:
1. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej
miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
2.
Kurki oczyścić, umyć i osuszyć. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną
cebulę i czosnek. Następnie dodać kurki, posolić i smażyć na średnim ogniu
przez kilka minut aż będą miękkie. Camembert pokroić na mniejsze kawałki, a
jajko roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku.
3.
Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną
oliwą i wyłożoną papierem do
pieczenia, rozwałkować na kształt koła o
średnicy około 35 cm. Środek ciasta wyłożyć kawałkami sera, wyłożyć przesmażone
kurki, pozostawiając przy brzegu około 3-4 cm marginesu. Pozostawiony margines
zawinąć do środka delikatnie dociskając, masę jajeczną ze śmietaną wylać na
kurki i camembert. Brzegi tarty posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać
sezamem.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
piec przez około 40-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz