Mięsny
pasztet z pieczarkami to nasz domowy specjał, który gości często na naszych
stołach. Prawdziwy pasztet to świetna
propozycja zimnej imprezowej przekąski na domowych uroczystościach, która także
idealnie zastąpi wędlinę w przygotowanych do szkoły czy pracy kanapkach.
Składniki:
1kg
ugotowanego mięsa z udek kurczaka
400g
pieczarek
1
ugotowana marchew
2
cebule
2
ząbki czosnku
1
bułka kajzerka
1
jajko
szczypta
gałki muszkatołowej
3
łyżki masła
sól
pieprz
oliwa
i bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie:
1. Pieczarki oczyścić, umyć
i pokroić na mniejsze kawałki. Jedną cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać,
zeszklić na maśle, dodać pieczarki i chwilę dusić pod przykryciem.
2. Ugotowane mięso z udek,
marchew, namoczoną bułkę, pieczarki z cebulą i czosnkiem, cebulę pokrojoną na
mniejsze kawałki zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Do masy mięsnej dodać
jajko, wyrobić na jednolitą masę, następnie doprawić solą, pieprzem, gałką
muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do dwóch aluminiowych foremek
o wymiarach 7 x 20 cm (lub większej keksówki) wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut, a
następnie wystudzić.
Fajna propozycja!
OdpowiedzUsuń