Mięciutkie,
puszyste babeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na
deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko
znikają przy małej czarnej z najbliższymi.
Składniki:
Ciasto:
360g
mąki pszennej
150ml
letniego mleka
50g
masła
80g
cukru
2 jajka
30g
świeżych drożdży
szczypta
soli
Kruszonka:
70g
mąki pszennej
30g
cukru
30g
masła ekstra
Dodatkowo:
400g
śliwek węgierek
2
łyżki cukru brązowego
1
łyżeczka cynamonu
olej
do wysmarowania formy muffinek
1
jajko rozkłócone do posmarowania
cukier
puder do posypania
Wykonanie:
1. Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na
połówki, wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem.
2.
Kruszonka:
Masło,
mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.
Ciasto:
Drożdże
pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by
zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do
wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać
zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli, wyrobić
na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe
miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją
objętość.
4.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, wypełnić papierową papilotkę,
powciskać śliwki i pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować
rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i piec przez około 20 minut.
5. Gotowe babeczki posypać cukrem pudrem. Z porcji wychodzi około 12 babeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz