Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego
likieru, które idealnie komponuje się z orzeźwiającymi brzoskwiniami i
aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w
gronie najbliższych.
Składniki:
600g
podłużnych biszkoptów
2
brzoskwinie do dekoracji
kakao
Krem:
500 g serka mascarpone
600 ml
śmietany kremówki 36%
4 żółtka
8 łyżek cukru pudru
8 łyżek cukru pudru
2
śmietan-fix
Poncz:
400 ml wrzątku
400 ml wrzątku
3 łyżki
kawy
85 ml
likieru amaretto
70 ml wódki
9 ml aromatu
migdałowego
Mus brzoskwiniowy:
500g
brzoskwiń z puszki
130ml wody
1 galaretka
brzoskwiniowa
Wykonanie:
1. Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę.
Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.
W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę z śmietan-fixami, pod koniec ubijania
dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość
delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.
2. Poncz:
Kawę zaparzyć, ostudzić, przelać przez sito, dodać amaretto,
wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.
3.
Mus brzoskwiniowy:
Brzoskwinie
pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać
galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i zmiksować blenderem (nie gotować).
Mus pozostawić do lekkiego stężenia.
4. Na dnie formy o wymiarach 24 x 24 cm ułożyć jedną warstwę
podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu
i wylać połowę tężejącego musu z brzoskwiń. Wstawić do lodówki na około 30
minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać
kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę musu brzoskwiniowego i
ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę
nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao, zrobić rozetki
z bitej śmietany i udekorować kawałkami brzoskwiń.
5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a
najlepiej na całą noc.
koniecznie wypróbuję ten przepis! :)
OdpowiedzUsuń