Szlachetne,
delikatne mięso z niezwykle aromatycznym grzybowym sosem na bazie pachnących lasem
podgrzybków, wytrawnego wina i aromatycznej natki z pietruszki. Świetne
połączenie smaków i idealna propozycja na niedzielny wykwintny obiad.
Składniki:
700g
polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
8-10
plastrów wędzonego boczku
2
łyżki oleju Wielkopolski
kilka
gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz
Sos
grzybowy:
600g
leśnych podgrzybków
1
cebula
1
ząbek czosnku
200ml
białego półwytrawnego wina
200ml
śmietany 30%
2
łyżki ciemnego sosu sojowego
3
łyżki natki z pietruszki
szczypta
gałki muszkatołowej
2
łyżki masła
sól
pieprz
Dodatkowo:
200g
kaszy jęczmiennej pęczak
Wykonanie:
1.
Polędwiczki oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości około 2 cm, lekko
rozpłaszczyć dłonią. Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem, posypać posiekanym
świeżym tymiankiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie każdy plaster
polędwiczki owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką i usmażyć na oleju, z każdej
strony na złoty kolor. Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego żeby nie
ostygły.
2.
Sos grzybowy:
Na
te samej patelni co smażyło się mięso podsmażyć drobno posiekaną cebulę z
czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista dodać grzyby, masło i chwilę smażyć,
następnie dodać wino i posiekaną natkę z pietruszki. Całość smażyć aż do
zredukowania połowy objętości wina. Po tym czasie dodać śmietanę, sos sojowy,
szczyptę gałki muszkatołowej i smażyć aż do uzyskania konsystencji sosu. Na
końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Gotowe polędwiczki podawać z ugotowaną kaszą i sosem grzybowym.
Ale super pomysł ��❤️
OdpowiedzUsuń