Gęsty,
aromatyczny krem z dyni, dojrzewających w słońcu pomarańczy, marchwi, z
dodatkiem wyrazistego kardamonu oraz chrupiących pestek dyni to świetna
propozycja idealnie rozgrzewającej jesiennej zupy.
Składniki:
1kg
dyni piżmowej
3
pomarańcze
2
marchewki
2
cebule
1l
bulionu drobiowego
3
łyżki masła
2
łyżeczki mielonego kardamonu
50g
pestek dyni
1
łyżka kremu balsamicznego
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Dynię obrać ze skóry,
miąższ pokroić w kostkę.
2. Marchew obrać i pokroić w
drobną kostkę a cebulę obrać i drobno posiekać.
3. Pomarańcze obrać ze skóry
i wyfiletować tak aby pozbyć się błonek.
4. Na rozgrzanym maśle
podsmażyć marchew, dodać cebulę i po kilku minutach smażenia dodać miąższ z
dyni i pomarańczy pokrojony w kostkę. Całość zalać bulionem drobiowym, dodać
kardamon i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do
postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem.
5. Krem z dyni i pomarańczy podawać posypany podprażonymi pestkami
dyni i polany kremem balsamicznym.
wygląda bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuń