Słodkie,
kruche ciasto z orzechową, chrupiącą kruszonką, z orzeźwiającymi,
dojrzewającymi w słońcu jabłkami uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu
to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych.
Składniki:
Ciasto
kruche:
150g
mąki pszennej
100g
masła ekstra
100g
cukru pudru
1
jajko
bułka
tarta do posypania formy
masło
do wysmarowania formy
Farsz
jabłkowy:
1,30g
jabłek (waga po obraniu)
4
łyżki cukru trzcinowego
1
łyżka cukru wanilinowego
3
łyżki przyprawy do szarlotki
1
łyżeczka cynamonu
Kruszonka
orzechowa:
100g
orzechów włoskich
120g
mąki pszennej
100g
cukru
80g
masła ekstra
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką.
Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i
schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować
podsypując mąką, wylepić formę o
średnicy 26 cm wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuć
widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
2.
Farsz jabłkowy:
Jabłka
obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem trzcinowym,
wanilinowym, przyprawą do szarlotki, cynamonem i dokładnie wymieszać. Następnie
przełożyć na patelnię i smażyć kilka minut.
3.
Kruszonka:
Orzechy
bardzo drobno posiekać. Masło, mąkę, orzechy i cukier wymieszać, następnie rozcierać
palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
4. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i posypać orzechową kruszonką.
Piec ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz