sobota, 6 października 2018

Szarlotka z orzechową kruszonką


Słodkie, kruche ciasto z orzechową, chrupiącą kruszonką, z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu jabłkami uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych.

Składniki:

Ciasto kruche:
150g mąki pszennej
100g masła ekstra
100g cukru pudru
1 jajko
bułka tarta do posypania formy
masło do wysmarowania formy

Farsz jabłkowy:
1,30g jabłek (waga po obraniu)
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru wanilinowego
3 łyżki przyprawy do szarlotki
1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka orzechowa:
100g orzechów włoskich
120g mąki pszennej
100g cukru
80g masła ekstra

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,  wylepić formę o średnicy 26 cm wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.

2. Farsz jabłkowy:
Jabłka obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem trzcinowym, wanilinowym, przyprawą do szarlotki, cynamonem i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na patelnię i smażyć kilka minut.

3. Kruszonka:
Orzechy bardzo drobno posiekać. Masło, mąkę, orzechy i cukier wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

4. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i posypać orzechową kruszonką. Piec ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz