Letni
sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowym, delikatną masą serową,
połączony z orzeźwiającymi borówkami i niebieską galaretką to świetny pomysł na
odrobinę słodkości do codziennej kawki.
Składniki:
Spód:
200g
sucharków
250g
kremu czekoladowego
Masa
serowa:
1kg
sera z wiaderka
200ml
śmietany kremówki 36%
5
łyżek cukru pudru
4
łyżeczki żelatyny
250ml
mleka
2
galaretki niebieskie
250ml
wrzątku
Warstwa
z galaretki:
2
galaretki niebieskie
250g
borówki amerykańskiej
Wykonanie:
1.
Spód:
Sucharki
zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie
wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm, wstawić do lodówki.
2.
Masa serowa:
Żelatynę
zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka,
przełożyć żelatynę, wymieszać i wystudzić. Galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku i pozostawić do wystudzenia.Śmietanę
ubić na sztywno, dodać ser z wiaderka, całość dokładnie wymieszać i podzielić
na 2 równe części. Do jednej części dodać cukier i rozpuszczoną, przestudzoną
żelatynę. Dokładnie wymieszać i przełożyć na wcześniej schłodzony spód z
sucharków. Wstawić do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie do drugiej
części masy serowej dodać wystudzone rozpuszczone galaretki, dokładnie wymieszać
i przełożyć do tortownicy na jasną masę serową. Ponownie wstawić do lodówki na
około 20 minut.
3.
Warstwa z galaretki:
Galaretki
rozpuścić w 600 ml wrzątku, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
4. Na wierzchu sernika ułożyć umyte borówki i wylać tężejącą galaretkę.
Wstawić do lodówki na około 40 minut.
Apetycznie wygląda i na zimno na pewno jest pyszny, bez sztucznych dodatków :)
OdpowiedzUsuńJakiego typu krem czekoladowy dodać do sucharków? Nutella?
OdpowiedzUsuńMoże być Nutella.
Usuń