niedziela, 7 października 2018

Smerfny sernik z borówkami


Letni sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowym, delikatną masą serową, połączony z orzeźwiającymi borówkami i niebieską galaretką to świetny pomysł na odrobinę słodkości do codziennej kawki.

Składniki:

Spód:
200g sucharków
250g kremu czekoladowego

Masa serowa:
1kg sera z wiaderka
200ml śmietany kremówki 36%
5 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
250ml mleka
2 galaretki niebieskie
250ml wrzątku

Warstwa z galaretki:
2 galaretki niebieskie
250g borówki amerykańskiej

Wykonanie:

1. Spód:
Sucharki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm, wstawić do lodówki.

2. Masa serowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, wymieszać i wystudzić. Galaretki rozpuścić w 250 ml  wrzątku i pozostawić do wystudzenia.Śmietanę ubić na sztywno, dodać ser z wiaderka, całość dokładnie wymieszać i podzielić na 2 równe części. Do jednej części dodać cukier i rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszać i przełożyć na wcześniej schłodzony spód z sucharków. Wstawić do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie do drugiej części masy serowej dodać wystudzone rozpuszczone galaretki, dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy na jasną masę serową. Ponownie wstawić do lodówki na około 20 minut.

3. Warstwa z galaretki:
Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.

4. Na wierzchu sernika ułożyć umyte borówki i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na około 40 minut.







3 komentarze:

  1. Apetycznie wygląda i na zimno na pewno jest pyszny, bez sztucznych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiego typu krem czekoladowy dodać do sucharków? Nutella?

    OdpowiedzUsuń