sobota, 6 października 2018

Lazurowo - śliwkowe roladki drobiowe


Filet z kurczaka przygotowany w postaci roladek, który doskonale komponuje się z wyrazistym, lekko ostrym smakiem niebieskiego sera pleśniowego. To wszystko idealnie współgra ze słodkością pieczonej śliwki, całość aromatycznie pachnie i wyśmienicie smakuje.

Składniki:

750g fileta z kurczaka (3 połówki piersi)
200g sera pleśniowego lazur
10 śliwek węgierek
12 plastrów boczku wędzonego na surowo
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
200ml bulionu drobiowego
2 łyżki maggi
tymianek
sól
pieprz
masło

Wykonanie:

1. Fileta podzielić na 6 kawałków, każdy z nich rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.

2. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki, śliwki w ósemki oraz ser pleśniowy w kostkę.

3. Na każdy rozbity plaster fileta układać kolejno 3-4 kawałki śliwki, 3 kostki sera, 3-4 plasterki czosnku i oprószyć tymiankiem. Następnie zwinąć w roladkę. Każdą z przygotowanych roladek zawinąć dwoma plastrami boczku i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Całość podlać bulionem wymieszanym z maggi, na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera, kawałki śliwek,  plasterki czosnku i polać miodem.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz