Filet
z kurczaka przygotowany w postaci roladek, który doskonale komponuje się z
wyrazistym, lekko ostrym smakiem niebieskiego sera pleśniowego. To wszystko
idealnie współgra ze słodkością pieczonej śliwki, całość aromatycznie pachnie i
wyśmienicie smakuje.
Składniki:
750g
fileta z kurczaka (3 połówki piersi)
200g
sera pleśniowego lazur
10
śliwek węgierek
12
plastrów boczku wędzonego na surowo
3
ząbki czosnku
1
łyżka miodu
200ml
bulionu drobiowego
2
łyżki maggi
tymianek
sól
pieprz
masło
Wykonanie:
1.
Fileta podzielić na 6 kawałków, każdy z nich rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i
pieprzem.
2.
Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki, śliwki w ósemki oraz ser pleśniowy
w kostkę.
3.
Na każdy rozbity plaster fileta układać kolejno 3-4 kawałki śliwki, 3 kostki
sera, 3-4 plasterki czosnku i oprószyć tymiankiem. Następnie zwinąć w roladkę.
Każdą z przygotowanych roladek zawinąć dwoma plastrami boczku i przełożyć do
naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Całość podlać bulionem wymieszanym
z maggi, na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera, kawałki śliwek, plasterki czosnku i polać miodem.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz