Szybka w przygotowaniu, tania, pachnąca
koperkiem sałatka ze świeżej sałaty, zielonego ogórka, jajek i delikatnych
paluszków krabowych, która polana wyrazistym musztardowym sosem smakuje rewelacyjnie
i jest doskonałą propozycją drugiego śniadania.
Składniki:
80g roszponki
2 zielone ogórki
4 jajka
100g paluszków krabowych surimi
3 łyżki posiekanego koperku
Sos musztardowy:
3 łyżeczki musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy chrzanowej
1 łyżka majonezu
2 łyżki śmietany 18%
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
1.
Roszponkę umyć i osuszyć.
2.
Ogórki umyć, pokroić w plastry o grubości około 5 mm.
3.
Jajka ugotować na twardo, obrać, a następnie pokroić w ćwiartki.
4.
Paluszki krabowe pokroić w kostkę.
5.
Sos: musztardy, majonez, śmietanę wymieszać ze sobą do jednolitej konsystencji.
Następnie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
6.
Sałatkę układać na półmisku lub dużym talerzu następująco: roszponka, ogórki,
jajka, paluszki krabowe, polać sosem musztardowym, posypać koperkiem, całość
oprószyć solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz