Quiche
to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego
placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci
aromatycznych leśnych grzybów.
Składniki:
Ciasto
kruche:
190g
mąki pszennej
100g
masła extra
1
jajko
1
łyżka śmietany 18%
1/3
łyżeczki proszku do pieczenia
1/2
łyżeczki soli
bułka
tarta do oprószenia formy
masło
do wysmarowania formy
Grzybowy
farsz:
250g
podgrzybków
250g
maślaków
1
cebula
2
ząbki czosnku
1
pęczek natki z pietruszki
2
łyżki oleju
2
łyżki masła
1/3
łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Masa
jajeczno-serowa:
2
jajka
200ml
śmietany 30%
70g
startego parmezanu
szczypta
gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Ciasto kruche:
Mąkę przesiać na stolnicę,
dodać masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite
ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem
i oprószoną bułką tartą. Całe ciasto
nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
20 minut na złoty kolor.
2. Grzybowy farsz:
Grzyby obgotować w wodzie
około 15-20 minut. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle wymieszanym
z olejem, dodać grzyby i smażyć około 10-15 minut. Następnie dodać drobno
posiekaną natkę z pietruszki, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą,
pieprzem i całość wymieszać.
3. Masa jajeczno-serowa:
Jajka roztrzepać ze
śmietaną, dodać parmezan, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową
i całość dokładnie wymieszać.
4. Na podpieczoną tartę wyłożyć aromatyczne grzyby, zalać masą jajeczno
- serową i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni, piec przez 25-35 minut.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń