niedziela, 28 października 2018

Quiche z leśnymi grzybami i natką pietruszki


Quiche to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci aromatycznych leśnych grzybów.

Składniki:

Ciasto kruche:
190g mąki pszennej
100g masła extra
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
bułka tarta do oprószenia formy
masło do wysmarowania formy

Grzybowy farsz:
250g podgrzybków
250g maślaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki z pietruszki
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Masa jajeczno-serowa:
2 jajka
200ml śmietany 30%
70g startego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto kruche:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą.  Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut na złoty kolor.

2. Grzybowy farsz:
Grzyby obgotować w wodzie około 15-20 minut. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle wymieszanym z olejem, dodać grzyby i smażyć około 10-15 minut. Następnie dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i całość wymieszać.

3. Masa jajeczno-serowa:
Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać parmezan, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać.

4. Na podpieczoną tartę wyłożyć aromatyczne grzyby, zalać masą jajeczno - serową i wstawić do  piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec przez 25-35 minut.






1 komentarz: