Mus
czekoladowy z ciasteczkową ziemią, z której wynurzają się kolorowe żelkowe
robaki to moja propozycja deseru dla
najmłodszych na amerykańskie święto związane z duchami, wampirami i zombie
obchodzone ostatniego dnia października.
Składniki:
100g
mlecznej czekolady
100g
gorzkiej czekolady
200ml
śmietany 30%
3
jajka
2
łyżeczki cukru
135g
ciastek (czarne markizy)
żelki
w kształcie dżdżownic
kakao
Wykonanie:
1.
Czekolady połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę
ubić na sztywno, żółtka utrzeć z cukrem, a białka również ubić na sztywno.
2.
Do żółtek dodać rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać żeby nie powstały grudki, dodać ubitą śmietanę i pianę z białek. Całość dokładnie
wymieszać i przełożyć do pucharków (ścianki w środku pucharków posypane kakao).
Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
3. Markizy wrzucić do malaksera i zmiksować do postaci piasku. Następnie
przełożyć do pucharków na schłodzony mus. Wierzch deseru udekorować żelkowymi
dżdżownicami.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń