Domowa
sycąca pizza, w której aromatyczne i wyraźne w smaku składniki takie jak
wędzona kiełbaska, ostra czerwona cebula, kozi ser i prawdziwy górski oscypek
idealnie łączą się delikatną słodkością żurawiny.
Składniki:
Ciasto:
260g
mąki na pizzę typu ,,0”
30g
świeżych drożdży
1/2
szklanki ciepłej wody
2
łyżki oliwy z oliwek
szczypta
soli
1/2
łyżeczki cukru
oliwa
do wysmarowania formy
Sos
pomidorowy:
1
cebula dymka
1
ząbek czosnku
1/3
puszki pomidorów krojonych
1
łyżka oregano
2
łyżki oliwy
sól
pieprz
Pozostałe
składniki:
10
sztuk oscypka (180g)
120g
wędzonego sera koziego
100g
kiełbasy krakowskiej
1
czerwona cebula
1
łyżeczka ziół prowansalskich
5
łyżek żurawiny domowej
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Drożdże
pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do
wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, resztę wody i rosnące drożdże.
Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do
formy o średnicy 28 cm wysmarowanej oliwą i lekko zawinąć boki do środka tak
aby powstał grubszy brzeg.
2.
Sos pomidorowy:
Na
oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z
puszki, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje.
Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
3.
Wędzony ser zetrzeć na tarce, kiełbasę pokroić w plasterki, a cebulę obrać i
pokroić w plasterki.
4. Ciasto wysmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, wędzonym serem,
ułożyć wędlinę, cebulę, oscypka i żurawinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
200 stopni i piec przez około 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz