czwartek, 11 października 2018

Pizza góralska


Domowa sycąca pizza, w której aromatyczne i wyraźne w smaku składniki takie jak wędzona kiełbaska, ostra czerwona cebula, kozi ser i prawdziwy górski oscypek idealnie łączą się delikatną słodkością żurawiny.

Składniki:

Ciasto:
260g mąki na pizzę typu ,,0”
30g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
oliwa do wysmarowania formy

Sos pomidorowy:
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
1/3 puszki pomidorów krojonych
1 łyżka oregano
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Pozostałe składniki:
10 sztuk oscypka (180g)
120g wędzonego sera koziego
100g kiełbasy krakowskiej
1 czerwona cebula
1 łyżeczka ziół prowansalskich
5 łyżek żurawiny domowej

Wykonanie:

1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, resztę wody i rosnące drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do formy o średnicy 28 cm wysmarowanej oliwą i lekko zawinąć boki do środka tak aby powstał grubszy brzeg.

2. Sos pomidorowy:
Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

3. Wędzony ser zetrzeć na tarce, kiełbasę pokroić w plasterki, a cebulę obrać i pokroić w plasterki.

4. Ciasto wysmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, wędzonym serem, ułożyć wędlinę, cebulę, oscypka i żurawinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20-25 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz