Bardzo
smaczne, roladki z kurczaka nadziewane aromatyczną pieczoną dynią są idealnym pomysłem na jesienny obiad. Słodkość dyni idealnie komponuje się z
delikatnym kurczakiem, co daje zaskakujący efekt smakowy, który w pełni zadowoli
fanów tego sezonowego warzywa.
Składniki:
2
podwójne filety z kurczaka
500g
dyni
1
cebula
2
ząbki czosnku
8
plastrów sera żółtego
szczypta
gałki muszkatołowej
szczypta
ostrej papryki
3
łyżki klarowanego masła
tymianek
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Każdego fileta podzielić na pół, oprószyć solą i pieprzem i pozostawić na około 30 minut.
2.
Dynię oczyścić i pokroić w kostkę, przełożyć na blaszkę. Oprószyć solą,
pieprzem, tymiankiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około
25-30 minut. Ostudzić i ugnieść widelcem.
3.
Cebulę, czosnek drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać ugniecioną dynię,
doprawić gałką muszkatołową i ostrą papryką. Wszystko razem dokładnie wymieszać
i chwilę podsmażyć.
4. Każdą połówkę fileta
przeciąć w taki sposób aby powstał jeden płat, troszkę rozbić, położyć 2
plastry sera, nałożyć podsmażoną dynie a następnie zwinąć jak roladkę. Każdą
osobno owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz