środa, 10 października 2018

Kurczak nadziany dynią


Bardzo smaczne, roladki z kurczaka nadziewane aromatyczną pieczoną dynią są idealnym pomysłem na jesienny obiad. Słodkość dyni idealnie komponuje się z delikatnym kurczakiem, co daje zaskakujący efekt smakowy, który w pełni zadowoli fanów tego sezonowego warzywa.

Składniki:

2 podwójne filety z kurczaka
500g dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
8 plastrów sera żółtego
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta ostrej papryki
3 łyżki klarowanego masła
tymianek
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Każdego fileta podzielić na pół, oprószyć solą i pieprzem i pozostawić na około 30 minut.

2. Dynię oczyścić i pokroić w kostkę, przełożyć na blaszkę. Oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Ostudzić i ugnieść widelcem.

3. Cebulę, czosnek drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać ugniecioną dynię, doprawić gałką muszkatołową i ostrą papryką. Wszystko razem dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć.

4. Każdą połówkę fileta przeciąć w taki sposób aby powstał jeden płat, troszkę rozbić, położyć 2 plastry sera, nałożyć podsmażoną dynie a następnie zwinąć jak roladkę. Każdą osobno owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz