Tradycyjne ciasto z przepisu mojej babci na bazie kaszy manny, która idealnie komponuje się z orzeźwiającym, słodkim musem z gruszek.
Składniki:
Warstwa mannowa:
500ml mleka
95g kaszy manny
80g cukru
2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
130g masła
Mus gruszkowy:
900g gruszek (waga po obraniu)
1 galaretka gruszkowa
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
około 18-20 sztuk herbatników
50g białej czekolady
zielona posypka
Wykonanie:
1. Formę o wymiarach 30 cm x 9 cm wyłożyć herbatnikami.
2. Warstwa
mannowa:
Mleko, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować, następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypać kaszę mannę i gotować cały czas mieszając żeby się nie przypaliło. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć warstwą herbatników.
3. Mus gruszkowy:
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody,
pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 4 łyżki wody i dokładnie wymieszać aby żelatyna
się rozpuściła. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i
przełożyć do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać
sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić
do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Po
tym czasie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki.
4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,
polać ciasto, udekorować kolorową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz