niedziela, 2 września 2018

Zakręcone dyniowo-cynamonowe bułeczki


Domowe, pozbawione konserwantów i polepszaczy dyniowe słodkie bułeczki pachnące cynamonem to świetna propozycja na przygotowanie pieczywa własnego wypieku, które idealnie sprawdzi się do przygotowania śniadania w słodkiej odsłonie lub jako dodatek do małej czarnej.

Składniki:

450g mąki pszennej
100g mąki kukurydzianej
2 jajka
45g świeżych drożdży
130g puree z dyni
220ml mleka
70g masła
90g cukru trzcinowego Diamant
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
1 jajko rozkłócone do posmarowania

Nadzienie cynamonowe:
60g masła
90g cukru trzcinowego Diamant
4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

2. Nadzienie cynamonowe:
Masło rozpuścić, przestudzić, a cukier wymieszać z cynamonem.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą z części rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, zwinąć w roladę i każdą pokroić na około 8 kawałków o grubości około 2cm. Następnie bułeczki ułożyć na wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia  blasze. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

4. Po tym czasie podrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz