Domowe,
pozbawione konserwantów i polepszaczy dyniowe słodkie bułeczki pachnące
cynamonem to świetna propozycja na przygotowanie pieczywa własnego wypieku,
które idealnie sprawdzi się do przygotowania śniadania w słodkiej odsłonie lub
jako dodatek do małej czarnej.
Składniki:
450g
mąki pszennej
100g
mąki kukurydzianej
2
jajka
45g
świeżych drożdży
130g
puree z dyni
220ml
mleka
70g
masła
90g
cukru trzcinowego Diamant
szczypta
soli
masło
do wysmarowania formy
1
jajko rozkłócone do posmarowania
Nadzienie
cynamonowe:
60g
masła
90g
cukru trzcinowego Diamant
4
łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
1.
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był
dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Mąki przesiać do miski, dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka
i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż
zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i
pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
2.
Nadzienie cynamonowe:
Masło
rozpuścić, przestudzić, a cukier wymieszać z cynamonem.
3.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą z części rozwałkować na
kształt prostokąta, posmarować masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem,
zwinąć w roladę i każdą pokroić na około 8 kawałków o grubości około 2cm.
Następnie bułeczki ułożyć na wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do
pieczenia blasze. Pozostawić do
ponownego wyrośnięcia.
4. Po tym czasie podrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz