piątek, 28 września 2018

Spaghetti z sosem kurkowym i kurczakiem


Cienki, długi makaron podany z niezwykle aromatycznymi, złocistymi grzybami, soczystymi kawałkami kurczaka i pachnącą świeżą natką z pietruszki to moja propozycja dania wywodzącego się z tradycyjnej włoskiej kuchni.

Składniki:

250g kurek
300g fileta z kurczaka
200g makaronu spaghetti
2 cebule
1 ząbek czosnku
150g śmietany 30%
1 pęczek natki z pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Makaron spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

2. Kurki oczyścić, umyć i osuszyć w przypadku większych okazów pokroić na mniejsze kawałki.

3. Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w małą kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na około 20 minut.

4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać filet, kurki i smażyć kilka minut. Następnie wlać śmietanę, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i dusić jeszcze przez kilka minut.

5. Ugotowany makron wymieszać z gotowym sosem kurkowym, filetem i posypać natką z pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz