Cienki, długi makaron podany z niezwykle
aromatycznymi, złocistymi grzybami, soczystymi kawałkami kurczaka i pachnącą
świeżą natką z pietruszki to moja propozycja dania wywodzącego się z
tradycyjnej włoskiej kuchni.
Składniki:
250g kurek
300g fileta z kurczaka
200g makaronu spaghetti
2 cebule
1 ząbek czosnku
150g śmietany 30%
1 pęczek natki z pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Makaron spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
2.
Kurki oczyścić, umyć i osuszyć w przypadku większych okazów pokroić na mniejsze
kawałki.
3.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w małą kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
Odstawić na około 20 minut.
4.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać filet, kurki i
smażyć kilka minut. Następnie wlać śmietanę, doprawić szczyptą gałki
muszkatołowej, solą, pieprzem i dusić jeszcze przez kilka minut.
5.
Ugotowany makron wymieszać z gotowym sosem kurkowym, filetem i posypać natką z
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz