niedziela, 2 września 2018

Pieczone gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym


Chrupiąca kasza gryczana połączona z mięsem i niezwykle aromatycznymi grzybami, zawinięta w liście włoskiej kapusty i pieczona w pachnącym, mocno pomidorowym sosie to ciekawa alternatywa dla klasycznych gołąbków.

Składniki:

300g mięsa mielonego z łopatki
200g kaszy gryczanej
200g odgotowanych leśnych grzybów
1 kapusta włoska
2 cebule
1 jajko
2 łyżki masła
sól
pieprz
olej do wysmarowania formy

Sos pomidorowy:
200g passaty pomidorowej
350g krojonych pomidorów
1 cebula
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka bulionu drobiowego
50ml śmietany 30%
olej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Kaszę ugotować al dente.

2. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, osolić i gotować do momentu aż liście będą miękkie. Wystudzić i oddzielić liście od siebie.

3. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać leśne grzyby i chwilę smażyć.

4. Sos pomidorowy:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pomidory w kawałkach, passatę pomidorową, liście laurowe, ziele angielskie, podlać bulionem i chwilę gotować. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem zagęścić mąką wymieszaną z wodą, wlać śmietanę i chwilę gotować aż sos zgęstnieje.

5. Farsz:
Mięso mielone, kaszę, podsmażone grzyby z cebulą wymieszać ze sobą, dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem.

6. Na środku każdego liścia kapusty układać farsz, a następnie złożyć boki liścia do środka i zwinąć w rulon. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie ułożyć ciasno gołąbki, podlać sosem pomidorowym i piec w piekarniku  nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz