Chrupiąca
kasza gryczana połączona z mięsem i niezwykle aromatycznymi grzybami, zawinięta
w liście włoskiej kapusty i pieczona w pachnącym, mocno pomidorowym sosie to
ciekawa alternatywa dla klasycznych gołąbków.
Składniki:
300g
mięsa mielonego z łopatki
200g
kaszy gryczanej
200g
odgotowanych leśnych grzybów
1 kapusta
włoska
2
cebule
1
jajko
2
łyżki masła
sól
pieprz
olej
do wysmarowania formy
Sos
pomidorowy:
200g
passaty pomidorowej
350g
krojonych pomidorów
1
cebula
1
liść laurowy
3
ziarna ziela angielskiego
1
łyżka mąki pszennej
1
szklanka bulionu drobiowego
50ml
śmietany 30%
olej
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Kaszę ugotować al dente.
2. Z kapusty wyciąć głąb,
włożyć do dużego garnka, zalać wodą, osolić i gotować do momentu aż liście będą miękkie. Wystudzić i oddzielić liście od
siebie.
3. Cebulę drobno posiekać,
zeszklić na maśle, dodać leśne grzyby i chwilę smażyć.
4. Sos pomidorowy:
Cebulę drobno posiekać,
zeszklić na oleju, dodać pomidory w kawałkach, passatę pomidorową, liście
laurowe, ziele angielskie, podlać bulionem i chwilę gotować. Następnie doprawić
do smaku solą, pieprzem zagęścić mąką wymieszaną z wodą, wlać śmietanę i chwilę
gotować aż sos zgęstnieje.
5. Farsz:
Mięso mielone, kaszę, podsmażone
grzyby z cebulą wymieszać ze sobą, dodać jajko, doprawić do smaku solą i
pieprzem.
6. Na środku każdego liścia kapusty układać farsz, a następnie złożyć
boki liścia do środka i zwinąć w rulon. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem,
a następnie ułożyć ciasno gołąbki, podlać sosem pomidorowym i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz