Pachnące słodkimi jabłkami i cynamonem
ciasto na puszystym biszkopcie, połączone z delikatną, słodką masą kajmakową i
chrupiącymi kawałkami migdałów to moja wersja tradycyjnej szarlotki, która
idealnie pasuje do małej czarnej w gronie najbliższych.
Składniki:
Biszkopt :
5 jaj
100g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do wysmarowania tortownicy
Mus jabłkowy:
1300g prażonych jabłek (ze słoika)
1 galaretka o smaku cytrynowym
3 łyżeczki żelatyny
Masa śmietanowa:
500ml śmietany 36%
250g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Poncz:
sok z 1/2 cytryny
1/3 szklanki wody
2 łyżeczki cukru
40ml wódki cytrynowej
Dodatkowo:
200g kajmaku
100g migdałów
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
1. Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno,
dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka i mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem, wyłożonej papierem do
pieczenia o średnicy 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około
20-25 minut.
2. Mus jabłkowy:
Jabłka przełożyć do garnka, cały czas
mieszając doprowadzić do wrzenia aby się nie przypaliły. Następnie dodać
galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody,
pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać 2 łyżki wody i dodać napęczniałą żelatynę,
dokładnie wymieszać), całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego
stężenia.
3. Masa śmietanowa:
Mikserem ubić śmietanę na sztywno,
następnie dodać cukier puder i zmiksowane mascarpone, całość dokładnie wymieszać szpatułką.
4. Poncz:
Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną
letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać.
5. Składanie ciasta:
Biszkopt
przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać tężejący mus jabłkowy, wstawić
do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na mus jabłkowy wyłożyć masę
śmietanową i wyrównać szpatułką. Na wierzchu polać kajmakiem, posypać
posiekanymi migdałami i oprószyć cynamonem. Wstawić do lodówki na czas
schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz