piątek, 28 września 2018

Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami


Pachnące słodkimi jabłkami i cynamonem ciasto na puszystym biszkopcie, połączone z delikatną, słodką masą kajmakową i chrupiącymi kawałkami migdałów to moja wersja tradycyjnej szarlotki, która idealnie pasuje do małej czarnej w gronie najbliższych.

Składniki:

Biszkopt :
5 jaj
100g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do wysmarowania tortownicy

Mus jabłkowy:
1300g prażonych jabłek (ze słoika)
1 galaretka o smaku cytrynowym
3 łyżeczki żelatyny

Masa śmietanowa:
500ml śmietany 36%
250g mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Poncz:
sok z 1/2 cytryny
1/3 szklanki wody
2 łyżeczki cukru
40ml wódki cytrynowej

Dodatkowo:
200g kajmaku
100g migdałów
2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem, wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut.

2. Mus jabłkowy:
Jabłka przełożyć do garnka, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aby się nie przypaliły. Następnie dodać galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać 2  łyżki wody i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać), całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.

3. Masa śmietanowa:
Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder i zmiksowane mascarpone, całość dokładnie wymieszać szpatułką.

4. Poncz:
Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać.

5. Składanie ciasta:
Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać tężejący mus jabłkowy, wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na mus jabłkowy wyłożyć masę śmietanową i wyrównać szpatułką. Na wierzchu polać kajmakiem, posypać posiekanymi migdałami i oprószyć cynamonem. Wstawić do lodówki na czas schłodzenia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz