Dżem
z pigwy to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni w okresie jesienno – zimowym. Pigwa zawiera bowiem dużo
witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które
skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w
walce z grypą i przeziębieniem. Dżem z pigwy jest również znakomitym dodatkiem do zimowej herbaty.
Składniki:
1
szklanka cukru
1/2 szklanki cukru żelującego 1:1
1
szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy
Wykonanie:
1.
Owoce pigwy umyć, obrać i oczyścić z pestek. Pokroić na ósemki a następnie na
mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać sokiem z pomarańczy. Gotować na bardzo małym ogniu tak długo aż owoce staną się
miękkie i nabiorą odpowiedniej konsystencji dżemu.
2. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz