sobota, 1 września 2018

Jabłkowe kwiatuszki z cynamonem


Chrupiące jabłkowe ciasteczka pachnące cynamonem to doskonały pomysł na przygotowanie odrobiny słodkości z wykorzystaniem świeżych owoców.

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
200g masła extra
1 całe jajko
2 żółtka
25g świeżych drożdży
1/2 szklanki + 1 łyżka cukru
4 łyżki śmietany 18%
szczypta soli

8 jabłek
1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
olej do wysmarowania formy

Cukier cynamonowy:
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru

Wykonanie:

1. Jabłka umyć, obrać,  wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 1 cm.

2. Cukier cynamonowy: cukier wymieszać z cynamonem.

3. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i drożdże utarte z 1 łyżką cukru. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm i pokroić w paski o szerokości 1 cm.

4. Paskami ciasta owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.






2 komentarze:

  1. Barbara Kalińska Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka1 września 2018 21:37

    Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam;)

    OdpowiedzUsuń