Chrupiące
jabłkowe ciasteczka pachnące cynamonem to doskonały pomysł na przygotowanie
odrobiny słodkości z wykorzystaniem świeżych owoców.
Składniki:
Ciasto:
3
szklanki mąki pszennej
200g
masła extra
1
całe jajko
2
żółtka
25g
świeżych drożdży
1/2
szklanki + 1 łyżka cukru
4
łyżki śmietany 18%
szczypta
soli
8
jabłek
1
jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
olej
do wysmarowania formy
Cukier
cynamonowy:
2
łyżeczki cynamonu
5
łyżek cukru
Wykonanie:
1.
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda
nasienne i pokroić w plastry grubości 1 cm.
2.
Cukier cynamonowy: cukier wymieszać z cynamonem.
3.
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, żółtka,
śmietanę, szczyptę soli i drożdże utarte z 1 łyżką cukru. Następnie ciasto
zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm i pokroić w paski o szerokości 1 cm.
4.
Paskami ciasta owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym.
Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam;)
OdpowiedzUsuń