Pachnąca
zapiekanka z wyrazistym musztardowym puree, świetnie doprawionym mięsnymi
kuleczkami i słodkimi pieczonymi pomidorkami to świetna alternatywa dla
klasycznego dania obiadowego.
Składniki:
Mięsne
kuleczki:
400g
fileta z kurczaka
400g
mięsa z łopatki
2 małe
cebule
2
ząbki czosnku
1/2
szklanka mleka
1
bułka kajzerka
1
jajko
4
łyżeczki majeranku
1
łyżeczka musztardy Dijon
2
łyżeczki koncentratu pomidorowego
2
łyżki kaszy manny
2
łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej
rzepakowy
bułka
tarta do obtoczenia kotlecików
Puree:
600g
ziemniaków
2
łyżki śmietany 18%
1
łyżka masła
2
łyżeczki musztardy dijon
sól
pieprz
Masa
jajeczno-śmietanowa:
150g
śmietany 18%
1
jajko
szczypta
gałki muszkatołowej
sól
pieprz
150g
żółtego sera
20
pomidorków cherry
zioła
prowansalskie
Wykonanie:
1.
Mięsne kuleczki: filet, łopatkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w
mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajka, majeranek, musztardę,
koncentrat pomidorowy, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na
jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy mięsnej
formować kotleciki wielkości włoskiego orzecha, lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na
rozgrzanym oleju rzepakowym.
2. Puree:
Ziemniaki obrać,
ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez
praskę do ziemniaków. Następnie dodać śmietanę, masło, musztardę, doprawić
solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
3.Masa jajeczno-śmietanowa: śmietanę
i jajko dokładnie wymieszać, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i
pieprzem.
4.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Następnie układać rzędami mięsne
kuleczki, puree, pomidorki, mięsne kuleczki, puree, pomidorki, kończąc na
mięsnych kuleczkach. Pomidorki oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi,
całość zalać masą jajeczno-śmietanową i posypać startym żółtym serem.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około
30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz