sobota, 1 września 2018

Mięsne kuleczki w doborowym towarzystwie


Pachnąca zapiekanka z wyrazistym musztardowym puree, świetnie doprawionym mięsnymi kuleczkami i słodkimi pieczonymi pomidorkami to świetna alternatywa dla klasycznego dania obiadowego.

Składniki:

Mięsne kuleczki:
400g fileta z kurczaka
400g mięsa z łopatki
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1/2 szklanka mleka
1 bułka kajzerka
1 jajko
4 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej rzepakowy
bułka tarta do obtoczenia kotlecików

Puree:
600g ziemniaków
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka masła
2 łyżeczki musztardy dijon
sól
pieprz

Masa jajeczno-śmietanowa:
150g śmietany 18%
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
150g żółtego sera
20 pomidorków cherry
zioła prowansalskie

Wykonanie:

1. Mięsne kuleczki: filet, łopatkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajka, majeranek, musztardę, koncentrat pomidorowy, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki wielkości włoskiego orzecha, lekko obtoczyć w  bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.

2. Puree: 
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać śmietanę, masło, musztardę, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3.Masa jajeczno-śmietanowa: śmietanę i jajko dokładnie wymieszać, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.

4. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Następnie układać rzędami mięsne kuleczki, puree, pomidorki, mięsne kuleczki, puree, pomidorki, kończąc na mięsnych kuleczkach. Pomidorki oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, całość zalać masą jajeczno-śmietanową i posypać startym żółtym serem.

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz