Zdrowa sałatka z soczystych, słodkich
jabłek, wyrazistego w smaku selera naciowego, delikatnie pikantnej świeżej
rukoli, chrupiącej kalarepy, cytrusowego imbiru i słodkich rodzynek, polana
pachnącym ziołowym sosem to rewelacyjna propozycja lekkiego dania obiadowego i
drugiego śniadania.
Składniki:
2 jabłka
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
2-3 cm imbiru
3 łodygi selera naciowego
2 kalarepy
30g świeżej rukoli
90g rodzynek
100g orzechów włoskich
Sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki świeżego posiekanego koperku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
1. Orzechy włoskie uprażyć na suchej
patelni, a rodzynki zalać wrzątkiem na około 5-8 minut, po tym czasie odsączyć.
Rukolę umyć i osuszyć.
2. Sos:
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym,
dodać koperek, oregano, tymianek i
wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.
3. Jabłka obrać, usunąć gniazda
nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć na patelnie z
rozgrzanym masłem, posypać cynamonem, dodać starty imbir i chwilę podsmażyć.
4. Kalarepę obrać, pokroić w cienkie
słupki, a seler naciowy dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
5.
Na talerzu rozłożyć rukolę, jabłka, kalarepę, seler naciowy, rodzynki i na
wierzchu posypać orzechami włoskimi oraz polać sosem. Sałatkę można przygotować
w misce mieszając wszystkie składniki, posypując na wierzchu orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz