czwartek, 30 sierpnia 2018

Sałatka ze świeżych jabłek, chrupiącej kalarepy i prażonych orzechów


Zdrowa sałatka z soczystych, słodkich jabłek, wyrazistego w smaku selera naciowego, delikatnie pikantnej świeżej rukoli, chrupiącej kalarepy, cytrusowego imbiru i słodkich rodzynek, polana pachnącym ziołowym sosem to rewelacyjna propozycja lekkiego dania obiadowego i drugiego śniadania.

Składniki:

2 jabłka
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
2-3 cm imbiru
3 łodygi selera naciowego
2 kalarepy
30g świeżej rukoli
90g rodzynek
100g orzechów włoskich

Sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki świeżego posiekanego koperku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, a rodzynki zalać wrzątkiem na około 5-8 minut, po tym czasie odsączyć. Rukolę umyć i osuszyć.

2. Sos:
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać koperek, oregano, tymianek  i wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.

3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć na patelnie z rozgrzanym masłem, posypać cynamonem, dodać starty imbir i chwilę podsmażyć.

4. Kalarepę obrać, pokroić w cienkie słupki, a seler naciowy dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

5. Na talerzu rozłożyć rukolę, jabłka, kalarepę, seler naciowy, rodzynki i na wierzchu posypać orzechami włoskimi oraz polać sosem. Sałatkę można przygotować w misce mieszając wszystkie składniki, posypując na wierzchu orzechami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz