Dyniowe
knedelki wypełnione delikatnym, pachnącym cytryną serem, okraszone masełkiem z
bułką tartą i posypane cynamonem to świetny pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej.
Składniki:
350g
dyni
400g
ziemniaków
1
jajko
230g
mąki pszennej
4
łyżki mąki ziemniaczanej
sól
oliwa
Farsz:
350g
białego sera
2
żółtka
4
łyżki cukru
skórka
starta z jednej cytryny
Dodatkowo:
bułka
tarta
masło
cynamon
Wykonanie:
1.
Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą
i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż dynia będzie miękka. Po tym
czasie dynię wystudzić i zblendować do postaci gładkiego puree.
2.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę.
3.
Farsz:
Ser
rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny, całość dokładnie
wymieszać.
4.
Do miski przełożyć mąki, jajko, puree z dyni, ziemniaki i szczyptę soli,
następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko
podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt
wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 18-20
kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć , nałożyć na środku farsz,
zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na podsypanej mąką
stolnicy.
5.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około
4-5 minut od wypłynięcia.
6.
Knedle podawać okraszone bułką tartą przesmażoną na maśle i posypać cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz