Domowy
chlebek bananowy to klasyka amerykańskiej kuchni. W mojej wersji z dojrzewającą
w słońcu żurawiną i morelami, bez żadnych konserwantów i polepszaczy. Świetna
propozycja dla fanów nowatorskich, domowych wypieków z nutą słodkości.
Składniki:
260g
mąki pszennej
2
jajka
100g
masła
100g
cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
2
łyżeczki proszku do pieczenia
1/3
łyżeczki sody
400g
bananów
70g
suszonej żurawiny
70g
suszonych moreli
Wykonanie:
1.
Banany obrać, pokroić w plasterki i rozgnieść widelcem.
2.
Morele pokroić na mniejsze kawałki.
3.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dodać żółtka i
wymieszać.
4.
Masło rozpuścić, wystudzić, dodać do bananów i wymieszać. Następnie dodać
przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać ubite białka z
żółtkami i cukrem oraz posiekane bakalie. Całość dokładnie wymieszać i przelać
do formy o wymiarach 12 cm x 30 cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do
pieczenia.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 50-55
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz