poniedziałek, 1 października 2018

Karkówka w leśnych grzybach


Aromatyczna karkówka z nieziemskim, pachnącym sosem na bazie leśnych grzybów i wyrazistej słodko-ostrej cebuli. Całość idealnie współgra z wyczuwalną nutą świeżego tymianku.

Składniki:

1,3kg karkówki bez kości
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 przyprawa do karkówki
sól
pieprz
masło klarowane
oliwa

Sos:
500ml śmietany 18%
150ml wody
1 zupa cebulowa w proszku
40g suszonych leśnych grzybów

Wykonanie:

1. Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do karkówki, świeżym tymiankiem, solą oraz pieprzem i odstawić na około 2-3 godziny. Po tym czasie karkówkę obsmażyć na maśle klarowanym z obydwu stron.

2. Sos:
Suszone grzyby przełożyć do malaksera i zmiksować do postaci proszku. Śmietanę wymieszać z wodą, zupą cebulową i sproszkowanymi grzybami.

3. Karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, zalać sosem, przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz