Aromatyczna
karkówka z nieziemskim, pachnącym sosem na bazie leśnych grzybów i wyrazistej
słodko-ostrej cebuli. Całość idealnie współgra z wyczuwalną nutą świeżego tymianku.
Składniki:
1,3kg
karkówki bez kości
1
łyżeczka świeżego tymianku
1
przyprawa do karkówki
sól
pieprz
masło
klarowane
oliwa
Sos:
500ml
śmietany 18%
150ml
wody
1
zupa cebulowa w proszku
40g
suszonych leśnych grzybów
Wykonanie:
1.
Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do karkówki, świeżym tymiankiem, solą oraz pieprzem i odstawić na około 2-3 godziny.
Po tym czasie karkówkę obsmażyć na maśle klarowanym z obydwu stron.
2.
Sos:
Suszone
grzyby przełożyć do malaksera i zmiksować do postaci proszku. Śmietanę
wymieszać z wodą, zupą cebulową i sproszkowanymi grzybami.
3. Karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, zalać
sosem, przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
50-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz