Bardzo aromatyczna, aksamitna i rozgrzewająca zupa
cebulowa świetna na chłodne dni. Idealnie komponuje się z ziołowymi grzankami i
rewelacyjnie smakuje.
Składniki:
6
średnich cebul
2
ząbki czosnku
2
łyżki masła
200g
serka topionego o smaku śmietankowym
tymianek
pieprz
sól
4
kromki chleba tostowego
olej
zioła
prowansalskie
Wykonanie:
1. Cebulę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić w
piórka, a czosnek drobno posiekać. Cebulę z czosnkiem smażyć na maśle do momentu aż się
lekko zrumieni. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i zmiksować blenderem.
Gotować na małym ogniu przez kilka minut, po czym cały czas mieszając dodać
pokrojone serki topione. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
2. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem i
oprószyć ziołami prowansalskimi. Zrumienić na rozgrzanej suchej patelni.
3. Zupę cebulową podawać z ziołowymi grzankami.
ale pyszna zupa :)
OdpowiedzUsuń