sobota, 25 sierpnia 2018

Zupa cebulowo - serowa z ziołowymi grzankami


Bardzo aromatyczna, aksamitna i rozgrzewająca zupa cebulowa świetna na chłodne dni. Idealnie komponuje się z ziołowymi grzankami i rewelacyjnie smakuje.

Składniki:

6 średnich cebul
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1,5 litra bulionu
200g serka topionego o smaku śmietankowym
tymianek
pieprz
sól
4 kromki chleba tostowego
olej
zioła prowansalskie

Wykonanie:

1. Cebulę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Cebulę z czosnkiem smażyć na maśle do momentu aż się lekko zrumieni. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i zmiksować blenderem. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, po czym cały czas mieszając dodać pokrojone serki topione. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.

2. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem i oprószyć ziołami prowansalskimi. Zrumienić na rozgrzanej suchej patelni.

3. Zupę cebulową podawać z ziołowymi grzankami.





1 komentarz: