Moja
wersja kurczaka w rewelacyjnym sosie z dyni podana na szpinakowych kluseczkach
to ciekawy pomysł na rozgrzewający jesienny obiad. Słodycz dojrzewającej w
słońcu dyni idealnie komponuje się z aromatyczną mieszanką przypraw curry i
smakiem suszonych pomidorów.
Składniki:
Kluseczki:
450g
mrożonego szpinaku
600g
ziemniaków
350g
mąki pszennej
2
jajka
szczypta
gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Sos:
500g
dyni
2
cebule
2
ząbki czosnku
80g
suszonych pomidorów
2
łyżki klarowanego masła
1
szklanka bulionu drobiowego
2
łyżki masła ekstra
Dodatkowo:
500g
fileta z kurczaka
3
łyżki klarowanego masła
3
łyżeczki curry
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Kluseczki:
Ziemniaki
obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Następnie przecisnąć przez
praskę do ziemniaków. Szpinak odmrozić i odcisnąć wodę. Do przetartych ziemniaków dodać jajko,
szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mąkę. Dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.
Podzielić na części, uformować cienkie wałeczki i pokroić na 3 cm kluseczki.
Wrzucić do osolonego wrzątku, gotować około 4 minut po wypłynięciu, a następnie
odcedzić.
2.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i mieszanką przypraw
curry. Odstawić na 20-25 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażyć na
klarowanym maśle.
3.
Sos:
Dynię
obrać, oczyścić z pestek i włókien. Miąższ pokroić w kostkę. Na rozgrzanym
klarowanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać dynię, całość smażyć kilka minut, podlać drobiowym bulionem i dusić 15 minut.
Następnie zblendować na gładki krem, dodać 2 łyżki masła ekstra, drobno
posiekane suszone pomidory oraz kurczaka. Całość wymieszać i dusić jeszcze
przez chwilę.
4. Kurczaka w sosie dyniowym podawać na szpinakowych kluseczkach.
Jak pięknie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuń