piątek, 24 sierpnia 2018

Kurczak w sosie z dyni na szpinakowych kluseczkach


Moja wersja kurczaka w rewelacyjnym sosie z dyni podana na szpinakowych kluseczkach to ciekawy pomysł na rozgrzewający jesienny obiad. Słodycz dojrzewającej w słońcu dyni idealnie komponuje się z aromatyczną mieszanką przypraw curry i smakiem suszonych pomidorów.

Składniki:

Kluseczki:

450g mrożonego szpinaku
600g ziemniaków
350g mąki pszennej
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Sos:
500g dyni
2 cebule
2 ząbki czosnku
80g suszonych pomidorów
2 łyżki klarowanego masła
1 szklanka bulionu drobiowego
2 łyżki masła ekstra

Dodatkowo:
500g fileta z kurczaka
3 łyżki klarowanego masła
3 łyżeczki curry
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Kluseczki:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Szpinak odmrozić i odcisnąć wodę. Do przetartych ziemniaków dodać jajko, szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mąkę.  Dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić na części, uformować cienkie wałeczki i pokroić na 3 cm kluseczki. Wrzucić do osolonego wrzątku, gotować około 4 minut po wypłynięciu, a następnie odcedzić.

2. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i mieszanką przypraw curry. Odstawić na 20-25 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle.

3. Sos:
Dynię obrać, oczyścić z pestek i włókien. Miąższ pokroić w kostkę. Na rozgrzanym klarowanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dynię, całość smażyć kilka minut, podlać drobiowym bulionem i dusić 15 minut. Następnie zblendować na gładki krem, dodać 2 łyżki masła ekstra, drobno posiekane suszone pomidory oraz kurczaka. Całość wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę.

4. Kurczaka w sosie dyniowym podawać na szpinakowych kluseczkach.





1 komentarz: