Ciasto
z dodatkiem dyni to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego bogatego w witaminy
warzywa do przygotowania deseru. Ukryta, delikatna starta dynia połączona z
aromatem cynamonu, do tego masa z mascarpone - to wszystko sprawia, że całość
idealnie się komponuje ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje.
Składniki:
Ciasto
dyniowe:
6
jaj
1
szklanka cukru
300g
mąki pszennej
3
łyżeczki cukru wanilinowego
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
płaska łyżeczka sody
2
łyżeczki cynamonu
2
łyżeczki przyprawy do piernika
1/2
szklanki oleju
400g
obranej dyni
Krem
200g
śmietany 30%
250g
mascarpone
2
łyżki cukru pudru
Polewa
250ml
soku marchewkowo-brzoskwiniowego
1
budyń śmietankowy
płatki
kokosowe do dekoracji
Wykonanie:
1.
Ciasto dyniowe:
Jajka
ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, dodać olej, wcześniej przesianą
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie zetrzeć dynię na tarce o małych oczkach, dodać
do ciasta, całość dokładnie wymieszać, przełożyć do formy o wymiarach 24 x 28 cm
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie
przekroić na 2 blaty.
2.
Krem:
Śmietanę
ubić na sztywno, dodać cukier puder i ponownie ubić na sztywno. Mascarpone
zmiksować mikserem następnie dodać partiami ubitą śmietanę, całość delikatnie
wymieszać szpatułką.
3.
Polewa:
Połowę
soku zagotować, a w drugiej rozrobić budyń, wlać na gotujący się sok i dokładnie wymieszać.
4.
Składanie ciasta:
Pierwszy blat ciasta dyniowego umieścić w formie, wyłożyć cały krem,
przykryć drugim blatem dyniowym i polać polewą. Udekorować płatkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz