sobota, 25 sierpnia 2018

Ciasto dyniowe z kremem i nutą cynamonu


Ciasto z dodatkiem dyni to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego bogatego w witaminy warzywa do przygotowania deseru. Ukryta, delikatna starta dynia połączona z aromatem cynamonu, do tego masa z mascarpone - to wszystko sprawia, że całość idealnie się komponuje ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje.

Składniki:

Ciasto dyniowe:
6 jaj
1 szklanka cukru
300g mąki pszennej
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 szklanki oleju
400g obranej dyni

Krem
200g śmietany 30%
250g mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Polewa
250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego
1 budyń śmietankowy
płatki kokosowe do dekoracji

Wykonanie:

1. Ciasto dyniowe:
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, dodać olej, wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie zetrzeć dynię na tarce o małych oczkach, dodać do ciasta, całość dokładnie wymieszać, przełożyć do formy o wymiarach 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie przekroić na 2 blaty.

2. Krem:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ponownie ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować mikserem następnie dodać partiami ubitą śmietanę, całość delikatnie wymieszać szpatułką.

3. Polewa:
Połowę soku zagotować, a w drugiej rozrobić budyń, wlać na gotujący się sok i dokładnie wymieszać.

4. Składanie ciasta:
Pierwszy blat ciasta dyniowego umieścić w formie, wyłożyć cały krem, przykryć drugim blatem dyniowym i polać polewą. Udekorować płatkami kokosowymi.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz