niedziela, 19 sierpnia 2018

Ziołowe udka kurczaka pod aromatycznym płaszczykiem


Udka kurczaka zamarynowane w obłędnej, niezwykle pachnącej ziołowo-czosnkowej marynacie i pokryte wyrazistym płaszczykiem z bułki tartej, ketchupu i majonezu to ciekawa alternatywa dla klasycznych udek z piekarnika.

Składniki:

6 udek z kurczaka
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
5 łyżek bułki tartej
10 sztuk pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
masło do wysmarowania formy

Marynata:
3 łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki tymianku
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
sól morska
pieprz

Wykonanie:

1. Marynata:
Zioła prowansalskie, papryki, tymianek, sok z cytryny wymieszać z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszać.

2. Udka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przygotowaną marynatą i pozostawić na 1 godzinę.

3. Po tym czasie przełożyć zamarynowane udka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Każde udko na wierzchu posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem i posypać bułką tartą. Do naczynia dodać pomidorki pokrojone na połówki i cebulę pokrojoną w piórka.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz