Udka
kurczaka zamarynowane w obłędnej, niezwykle pachnącej ziołowo-czosnkowej marynacie
i pokryte wyrazistym płaszczykiem z bułki tartej, ketchupu i majonezu to
ciekawa alternatywa dla klasycznych udek z piekarnika.
Składniki:
6
udek z kurczaka
3
łyżki ketchupu
3
łyżki majonezu
5
łyżek bułki tartej
10
sztuk pomidorków koktajlowych
1
mała czerwona cebula
masło
do wysmarowania formy
Marynata:
3
łyżeczki ziół prowansalskich
3
łyżeczki słodkiej papryki
2
łyżeczki ostrej papryki
2
łyżeczki tymianku
4
łyżki soku z cytryny
4
łyżki oleju
3
ząbki czosnku
sól
morska
pieprz
Wykonanie:
1.
Marynata:
Zioła
prowansalskie, papryki, tymianek, sok z cytryny wymieszać z olejem, dodać
przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszać.
2.
Udka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przygotowaną marynatą i pozostawić na 1
godzinę.
3.
Po tym czasie przełożyć zamarynowane udka do naczynia żaroodpornego
wysmarowanego masłem. Każde udko na wierzchu posmarować majonezem wymieszanym z
ketchupem i posypać bułką tartą. Do naczynia dodać pomidorki pokrojone na
połówki i cebulę pokrojoną w piórka.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz