niedziela, 19 sierpnia 2018

Tort z advocatem


Rewelacyjny torcik z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii.

Składniki:

Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
8 łyżeczek kakao

Krem advocatowy:
300ml likieru advocatowego
600ml śmietany 36%
5 łyżeczek żelatyny
1/2 wrzątku
80g cukru pudru

Poncz:
1/3 wrzątku
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
40ml likieru amaretto

Żelka advocatowa:
250ml likieru advocatowego
2 czubate łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody

Dodatkowo:
280g podłużnych biszkoptów
bezy do dekoracji

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i podzielić na 2 równe części. Wlać 1 część do okrągłej formy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut z drugą częścią postąpić tak samo. Następnie pozostawić biszkopty do wystudzenia.

2. Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto.

3. Krem advocatowy:
W połowie ilości wody namoczyć żelatynę aby napęczniała, następnie dodać resztę wody i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać likier advoctowy, rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać szpatułką tak aby się nie zwarzyło.

4. Żelka advocatowa:
W połowie ilości wody namoczyć żelatynę żeby napęczniała, następnie dodać resztę wody i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać. Żelatynę lekko wystudzić i dodać advocat, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.

5. Składanie tortu:
Jeden biszkopt ułożyć w tortownicy o średnicy 26 cm, nasączyć połową ponczu, obłożyć dookoła podłużnymi biszkoptami, wylać połowę kremu advocatowego i przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie nasączyć biszkopt resztą ponczu, wylać resztę kremu advocatowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu wylać tężejącą żelkę advocatową i wstawić do lodówki na 30 minut. Tort udekorować żywymi kwiatami i bezami.









2 komentarze:

  1. Janina należąca do grupy Gotujmy19 sierpnia 2018 13:16

    Pyszności... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czesława z grupy Gotujmy20 sierpnia 2018 11:13

    wygląda cudownie aż ślinka cieknie ...

    OdpowiedzUsuń