Panna
cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna
śmietankowa warstwa z mocno waniliowym akcentem idealnie komponuje się z
orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu świeżymi malinami. Całość smakuje
obłędnie i jest świetną propozycją lekkiego deseru z owocami.
Składniki:
300ml
śmietany 30%
280ml
mleka
1
laska wanilii
3
łyżki cukru
2
łyżeczki żelatyny
Mus
malinowy:
150g
świeżych malin
50ml
wody
2
łyżki cukru
1/2
łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
1. Żelatynę zalać 4 łyżkami
zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
2. Do garnka wlać śmietanę,
pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość
wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać
napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym
czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
3. Mus malinowy:
Maliny
oczyścić, przełożyć do
rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie
się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody. Całość
podgrzewać aż się zagotuję (nie gotować) i pozostawić do wystudzenia.
4. Gotowy mus wylać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki.
Piękna panna ;)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam, a zapowiada sieęę baaaaardzo smacznie...
:)
Na ile porcji ten deserek i jaka jest pojemność szklaneczek?????
OdpowiedzUsuńMniej więcej 4 porcje - 4 szklanki po 220 ml :)
UsuńObłędne ...
OdpowiedzUsuń