sobota, 18 sierpnia 2018

Waniliowa panna cotta z musem ze świeżych malin


Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna śmietankowa warstwa z mocno waniliowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu świeżymi malinami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją lekkiego deseru z owocami.

Składniki:

300ml śmietany 30%
280ml mleka
1 laska wanilii
3 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny

Mus malinowy:
150g świeżych malin
50ml wody
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

2. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.

3. Mus malinowy:
Maliny oczyścić, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody. Całość podgrzewać aż się zagotuję (nie gotować) i pozostawić do wystudzenia.

4. Gotowy mus wylać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki.






4 komentarze:

  1. Piękna panna ;)
    Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam, a zapowiada sieęę baaaaardzo smacznie...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na ile porcji ten deserek i jaka jest pojemność szklaneczek?????

    OdpowiedzUsuń
  3. Czesława z grupy Gotujmy20 sierpnia 2018 11:11

    Obłędne ...

    OdpowiedzUsuń