poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Zdrowa przekąska czyli chrupki z cieciorki


Pieczone, zdrowe chrupki z ciecierzycy obsypane aromatyczną przyprawą curry, ostrą i słodką papryką oraz pachnącymi ziołami prowansalskimi są świetną alternatywą dla naszpikowanych konserwantami kupnych przekąsek.

Składniki:

200g ciecierzycy
3 łyżki oleju
1 łyżeczki curry
1 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ziół prowansalskich
sól

Wykonanie:

1. Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na około 12 godzin. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, dodać sól i ugotować al dente.

2. Po tym czasie odcedzić, i pozostawić do ostygnięcia.

3. Przyprawy wymieszać z olejem, a następnie dodać do cieciorki i całość dokładnie wymieszać aby cieciorka oblepiła się przyprawami.

4. Gotową cieciorkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószyć solą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Podczas pieczenia cieciorkę kilka razy przemieszać.




1 komentarz:

  1. Uwielbiam ciecierzycę, ale nie robiłam z nich jeszcze chrupek :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń