Pieczone,
zdrowe chrupki z ciecierzycy obsypane aromatyczną przyprawą curry, ostrą i
słodką papryką oraz pachnącymi ziołami prowansalskimi są świetną alternatywą
dla naszpikowanych konserwantami kupnych przekąsek.
Składniki:
200g
ciecierzycy
3
łyżki oleju
1
łyżeczki curry
1
łyżeczki ostrej papryki
1
łyżka słodkiej papryki
1
łyżka ziół prowansalskich
sól
Wykonanie:
1.
Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na około 12 godzin. Następnie odcedzić, zalać
świeżą wodą, dodać sól i ugotować al dente.
2.
Po tym czasie odcedzić, i pozostawić do ostygnięcia.
3.
Przyprawy wymieszać z olejem, a następnie dodać do cieciorki i całość dokładnie
wymieszać aby cieciorka oblepiła się przyprawami.
4. Gotową cieciorkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,
oprószyć solą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Podczas pieczenia cieciorkę kilka razy przemieszać.
Uwielbiam ciecierzycę, ale nie robiłam z nich jeszcze chrupek :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/