Caprese
wywodzi się z kuchni włoskiej, jest to sałatka przyrządzona z pokrojonych plastrów
mozzarelli, pomidorów, liści bazylii, oprószona solą i pieprzem. Moja zmiksowana
wersja jest ciekawsza i ukryta w pucharku w kolorze włoskiej flagi.
Składniki: (2 porcje)
2 kulki mozzarelli w zalewie Galbani
4 łyżki mleka
3 pomidory
1 papryczka chilli
20g liści świeżej bazylii
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
1 bagietka
oliwa czosnkowa
Wykonanie:
1. Ser mozzarella odsączyć z zalewy, pokroić na
mniejsze części, dodać mleko, szczyptę soli i zmiksować na gładką masę, następnie przełożyć do
pucharków.
2. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części, dodać
posiekaną papryczkę chilli, sól i zmiksować do postaci gładkiego musu. Gotowe
przełożyć do pucharków z mozzarellą.
3. Liście bazylii umyć, osuszyć, przełożyć do
naczynia, dodać oliwę, pieprz, sól i zmiksować do postaci gładkiego musu.
Następnie przelać do pucharków i wstawić do lodówki na około 60 minut.
Udekorować listkiem bazylii.
4. Bagietkę pokroić na kromki, skropić oliwą czosnkową
i opiec w tosterze aż kromki będą chrupkie i się zrumienią.
5. Dobrze schłodzone caprese podawać z grzankami.
Lato w pełni, nadal czujemy ciepło promieni słonecznych i nie rezygnujemy z wakacyjnych przyjemności! La dolce Vita to hasło, które nam przyświeca.
WŁOSKA STRONA LATA Z GALBANI !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz