poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Pucharek włoskiego caprese


Caprese wywodzi się z kuchni włoskiej, jest to sałatka przyrządzona z pokrojonych plastrów mozzarelli, pomidorów, liści bazylii, oprószona solą i pieprzem. Moja zmiksowana wersja jest ciekawsza i ukryta w pucharku w kolorze włoskiej flagi.

Składniki: (2 porcje)

2 kulki mozzarelli w zalewie Galbani
4 łyżki mleka
3 pomidory
1 papryczka chilli
20g liści świeżej bazylii
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
1 bagietka
oliwa czosnkowa

Wykonanie:

1. Ser mozzarella odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze części, dodać mleko, szczyptę soli i zmiksować na gładką masę, następnie przełożyć do pucharków.

2. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części, dodać posiekaną papryczkę chilli, sól i zmiksować do postaci gładkiego musu. Gotowe przełożyć do pucharków z mozzarellą.

3. Liście bazylii umyć, osuszyć, przełożyć do naczynia, dodać oliwę, pieprz, sól i zmiksować do postaci gładkiego musu. Następnie przelać do pucharków i wstawić do lodówki na około 60 minut. Udekorować listkiem bazylii.

4. Bagietkę pokroić na kromki, skropić oliwą czosnkową i opiec w tosterze aż kromki będą chrupkie i się zrumienią.

5. Dobrze schłodzone caprese podawać z grzankami.




Lato w pełni, nadal czujemy ciepło promieni słonecznych i nie rezygnujemy z wakacyjnych przyjemności! La dolce Vita to hasło, które nam przyświeca.









WŁOSKA STRONA LATA Z GALBANI !!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz