Delikatna
ryba owinięta aromatyczną szynką, polana niezwykle pachnącym zielonym sosem z
dużą ilością bogatego w błonnik zielonego groszku, świeżej bazylii i
chrupiących orzeszków to świetna propozycja pełnowartościowego dania z ogromną
ilością cennych witamin.
Składniki:
600g
fileta z miruny (6 plastrów)
6
plasterków szynki szwarcwaldzkiej
przyprawa
do ryby
1
pęczek kopru
sok
z cytryny
120g
serka śmietankowego
140g
czarnego ryżu
100g
białego ryżu
świeżo
zmielony pieprz
sól
Sos:
40g
liści świeżej bazylii
1
ząbek czosnku
25g
orzechów ziemnych
30g
migdałów
35g
parmezanu
45ml
oliwy z oliwek
250g
zielonego groszku (może być mrożony)
200ml
śmietany 30%
sól
morska
świeżo
zmielony pieprz
Wykonanie:
1. Filety z miruny skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą
do ryby, pieprzem i wymieszać z drobno posiekanym koprem. Odstawić na około 30 minut.
2. Po tym czasie każdy filet
posmarować serkiem i owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej, przełożyć do
żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180
stopni przez około
30-35 minut.
30-35 minut.
3. Sos: bazylię, czosnek,
orzechy ziemne, migdały, parmezan i oliwę z oliwek zmiksować blenderem do jednolitej postaci. Doprawić do smaku solą i
pieprzem.
4. Zielony groszek ugotować al
dente w lekko osolonym wrzątku.
5. Śmietanę wlać na
patelnię, dodać bazyliowy sos, zielony groszek, dokładnie wymieszać i
zagotować. Chwilę gotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.
6. Czarny i biały ryż
ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku w osobnych naczyniach. Po ugotowaniu
wymieszać ze sobą.
7. Rybne roladki podawać na ryżu polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz