Aromatyczna,
rozgrzewająca zapiekanka na bazie dzikiego ryżu, delikatnego kurczaka,
niezwykle pachnącej tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy chorizo i bukietu rozmaitych warzyw w każdej postaci to świetna propozycja pełnowartościowego,
pysznego i sycącego dania.
Składniki:
300
fileta z kurczaka
100g
kiełbasy chorizo w plastrach
100g
dzikiego ryżu
1
puszka czerwonej fasoli
1
puszka konserwowej kukurydzy
100g
czerwonej papryki
100g
zielonej papryki
150g
mini kulek mozzarelli
1,5
puszki krojonych pomidorów bez skórki
1
czerwona cebula
1
mała papryczka chilli
3
ząbki czosnku
2
łyżeczki suszonej bazylii
2
łyżeczki suszonego oregano
sok
z 1/2 cytryny
oliwa
z oliwek
olej
kokosowy
pikantna
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Fileta z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć
przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć
kawałki kurczaka na oleju kokosowym.
2.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
3.
Kukurydzę, czerwoną fasolą i kulki mozzarelli odcedzić z zalewy.
4.
Paprykę czerwoną, zieloną, i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek i papryczkę
chilli drobno posiekać.
5.
Chorizo pokroić w cienkie paski.
6.
W wysokim garnku na oliwie z oliwek zeszklić czerwoną cebulę, dodać czosnek,
papryczkę chilli i pomidory z puszki, wszystko wymieszać, a następnie całość dusić na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Po tym
czasie dodać sok z cytryny, bazylię, oregano, doprawić solą, pieprzem, wszystko
dokładnie wymieszać i ponownie dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
7.
Zawartość garnka przelać do miski, dodać kawałki kurczaka, ugotowany ryż,
kukurydzę, czerwoną fasolę i całość dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć
do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, ułożyć paski chorizo, posypać
czerwoną i zieloną papryką, a na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki kulki
mozzarelli.
8. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz