Dojrzewająca
w słońcu czerwona papryka połączona z wyrazistą, ostrą cebulą, pomidorami i
aromatycznymi przyprawami tworzą idealny dodatek do każdego dania mięsnego oraz
potrawy z makaronem.
Składniki:
2,4kg
czerwonej papryki
8
średnich cebul
sól
Zalewa:
1
szklanka octu
1
szklanka oleju
16
łyżek cukru
800g
koncentratu pomidorowego
8
ziele angielskie
1
łyżka gorczycy
5
listków laurowych
Wykonanie:
1.
Papryki umyć, pokroić w grubszą kostkę, a cebulę obrać i pokroić w piórka.
Pokrojone papryki i cebulę dokładnie wymieszać ze sobą, posypać solą i odstawić
na 1 godzinę.
2.
Zalewa:
Do
garnka wlać ocet, olej, dodać cukier, ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe
i całość zagotować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i ponownie zagotować.
3. Po tym czasie dodać papryki
z cebulą i doprowadzić do wrzenia, gotować około 15-20 minut.
4. Do każdego umytego słoika wlać paprykę w sosie, słoiki zakręcić i
pasteryzować około 10-15 minut.
Świetny pomysł. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń