środa, 15 sierpnia 2018

Papryka w sosie pomidorowym


Dojrzewająca w słońcu czerwona papryka połączona z wyrazistą, ostrą cebulą, pomidorami i aromatycznymi przyprawami tworzą idealny dodatek do każdego dania mięsnego oraz potrawy z makaronem.

Składniki:

2,4kg czerwonej papryki
8 średnich cebul
sól

Zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
16 łyżek cukru
800g koncentratu pomidorowego
8 ziele angielskie
1 łyżka gorczycy
5 listków laurowych

Wykonanie:

1. Papryki umyć, pokroić w grubszą kostkę, a cebulę obrać i pokroić w piórka. Pokrojone papryki i cebulę dokładnie wymieszać ze sobą, posypać solą i odstawić na 1 godzinę.

2. Zalewa:
Do garnka wlać ocet, olej, dodać cukier, ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe i całość zagotować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i ponownie zagotować.

3. Po tym czasie dodać papryki z cebulą i doprowadzić do wrzenia, gotować około 15-20 minut.

4. Do każdego umytego słoika wlać paprykę w sosie, słoiki zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut.






1 komentarz:

  1. Świetny pomysł. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń