Sałatka,
która w mgnieniu oka rozchodzi się na każdej imprezie i równie szybko znika z
talerza w postaci drugiego śniadania. Chrupiące brokuły, prażone orzeszki,
pachnący koperek, delikatna polędwica i warzywa polane aromatycznym sosem -
poezja smaków.
Składniki:
1
brokuł
4
jajka
1
puszka kukurydzy konserwowej
350g
polędwicy drobiowej w ziołach
1
pęczek koperku
1
czerwona papryka
150g
orzeszków ziemnych niewolonych
sól
cukier
Sos:
4,5
łyżki jogurtu naturalnego
3
łyżki majonezu
3
ząbki czosnku
sól
świeżo
zmielony pieprz
Wykonanie:
1.
Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z
dodatkiem szczypty soli i cukru (5 min od momentu wrzucenia do gotującej się
wody), a następnie odcedzić i ostudzić.
2.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
3.
Polędwicę i czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z
zalewy, a koperek drobno posiekać.
4.
Orzeszki uprażyć do złotego koloru na suchej patelni.
5.
Sos:
Majonez
wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,
doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
6. W salaterce układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, jajka na
twardo, czerwona papryka, połowa sosu, posiekany koperek, polędwica, kukurydza,
pozostała ilość sosu i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu posypać
prażonymi orzeszkami i wstawić do lodówki.
dziękuję za przepis, sałatka wszystkim smakowała :}
OdpowiedzUsuń