piątek, 17 sierpnia 2018

Warstwowa sałatka z brokułami i chrupiącymi orzeszkami


Sałatka, która w mgnieniu oka rozchodzi się na każdej imprezie i równie szybko znika z talerza w postaci drugiego śniadania. Chrupiące brokuły, prażone orzeszki, pachnący koperek, delikatna polędwica i warzywa polane aromatycznym sosem - poezja smaków.

Składniki:

1 brokuł
4 jajka
1 puszka kukurydzy konserwowej
350g polędwicy drobiowej w ziołach
1 pęczek koperku
1 czerwona papryka
150g orzeszków ziemnych niewolonych
sól
cukier

Sos:
4,5 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru (5 min od momentu wrzucenia do gotującej się wody), a następnie odcedzić i ostudzić.

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.

3. Polędwicę i czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, a koperek drobno posiekać.

4. Orzeszki uprażyć do złotego koloru na suchej patelni.

5. Sos:
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

6. W salaterce układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, jajka na twardo, czerwona papryka, połowa sosu, posiekany koperek, polędwica, kukurydza, pozostała ilość sosu i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu posypać prażonymi orzeszkami i wstawić do lodówki.





1 komentarz:

  1. dziękuję za przepis, sałatka wszystkim smakowała :}

    OdpowiedzUsuń